Regija
U VUKOVARU VIŠE PROMETNICA ČEKA REKONSTRUKCIJU

Za sanaciju ulice treba 20 milijuna kuna, nova javna rasvjeta u gradu
Objavljeno 30. studenog, 2022.
VUKOVAR - Premda je velik broj prometnica u Vukovaru rekonstruiran i dovedene su u posve pristojno i funkcionalno stanje, još uvijek ima onih koje stvaraju problem sudionicima u prometu i građanima koji u tim ulicama žive.

Jedna od takvih je i Ulica Savezne Republike Njemačke u naselju Sajmište o čijoj se rekonstrukciji godinama priča, a kako sada stvari stoje, stanje se još dugo neće promijeniti. Naime, kako je rekao Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, radovi u toj ulici podijeljeni su u tri faze, s tim da je prva faza, sanacija od Bogdanovačke do Duge ulice, dovršena.

- Druga faza je od Duge do Radničke ulice, dok treća obuhvaća radove od Radničke do kraja SR Njemačke, odnosno ulica Branka Radičevića i Vijeća Europe. Problem je što je ispod ceste stari cjevovod kanalizacije koji je dotrajao, nije više u funkciji i učestalo dolazi do propadanja ceste. Kako bismo rekonstruirali prometnicu, prvo moramo rekonstruirati taj cjevovod, a vrijednost radova procijenjena je na 4,5 milijuna kuna, dok je rekonstrukcija druge i treće faze prometnice dodatnih 15 milijuna kuna, što za gradski proračun nisu mala sredstva - pojasnio je Čulig i dodao kako je rekonstrukcija te prometnice bila kandidirana u program Vlade RH, ali kako je riječ o nerazvrstanoj cesti, naknadno je postalo jasno kako radovi neće biti financirani sredstvima iz tog programa.

Stoga će Grad u suradnji s Vodovodom grada Vukovara i Hrvatskim cestama pokušati sanirati stari cjevovod te potom i samu cestu. Sredstva će osigurati u proračunskoj stavci za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta kada za to dođe vrijeme.

- Prioritet su nam ta ulica, potom Duga i Lipovački put, jer su te tri ulice u katastrofalnom stanju - naglasio je pročelnik.

Kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, u Vukovaru posljednjih godina nastoje kvalitetno riješiti pitanje javne rasvjete. U sklopu projekta modernizacije i poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete, čime se postiže smanjenje potrošnje električne energije, troškova održavanja i povećanje sigurnosti u prometu, do sada su realizirane dvije faze i zamijenjeno je ukupno 855 svjetiljki javne rasvjete. LED svjetiljke su do sada ugrađene u više od 20 ulica u različitim dijelovima grada na Dunavu, a Čulig je naveo kako je Grad vezano za modernizaciju javne rasvjete izradio projektnu dokumentaciju koja obuhvaća područje cijelog Vukovara.

- Ukupna vrijednosti projekta je 22 milijuna kuna i provedba prve dvije faze predstavlja znatnu uštedu, pogotovu u današnje vrijeme kada smo svjedoci nemalog poskupljenja električne energije. Sljedeće godine planiramo krenuti s novom fazom projekta - izjavio je pročelnik, naglasivši kako je Grad započeo i sanaciju postojeće infrastrukture javne rasvjete što također utječe na njezinu kvalitetu.

Ukupna vrijednost prve dvije faze projekta je gotovo 3,6 milijuna kuna, od čega je oko 2,5 milijuna osigurao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, a 100 tisuća kuna Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Dragana Korpoš
LED svjetiljke su do sada ugrađene u više od 20 ulica u različitim dijelovima grada na Dunavu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike