Regija
U STROGOM CENTRU ŽUPANJE

Umjesto posječenih javora zasadit će likvidambar
Objavljeno 29. studenog, 2022.

U strogom centru Županje, naspram ulaza u zgradu gradske uprave i ispred poslovnice dm-a, uklonjena su dva preostala stara javora koja su dugi niz godina krasili taj dio grada i pod čijim su krošnjama, na klupama u debelom hladu, uživale generacije Županjaca. Na tom je prostoru, podsjećamo, u ožujku 2016. godine već posječeno nekoliko starih javora, među kojima i “drvo žalosti” ili “drvo života”, kako su ga Županjci zvali, a na kojem su proteklih desetljeća postavljane obavijesti o smrti građana.

Stabla su, pojasnio nam je tada Ante Klanac, direktor Čistoće Županja, tvrtke koja među ostalim, brine i o hortikulturnom uređenju grada, bila u jako lošem stanju, predstavljala su opasnost za prolaznike i struka je dala mišljenje da ih je najbolje ukloniti. Na njihovom je mjestu zasađen tulipanovac, listopadno drvo iz porodice magnolije koje je često u parkovima velikih gradova.

Dva su javora bila u nešto boljem stanju i ostavljeni su dok novo drveće malo ne stasa i ne razvije krošnju. A sada je, nakon više od šest godina, došao red i na njih. Stabla su u ponedjeljak posječena, povađeno je korijenje,  a u srijedu će ondje biti posađeno novo drveće.

U Čistoći su se ovaj put odlučili su likvidambar, posebno drvo s prekrasnom dekorativnom krošnjom koje će krasiti centar grada, a obično naraste 15 do 25 metara u visinu. Izgledom nalikuje na tri različite vrste stabla - njegove grane imaju specifične izbočine i nalik su granama brijesta, lišće je slično lišću javora, a plodovi podsjećaju na plodove platana. Listovi su zvjezdastog  oblika tamnozelene boje, a prije nego što otpadnu u jesen, poprimaju jarkocrvenu boju. Čistoća Županja, napominje Klanac,  nastavlja s ozelenjavanjem javnih površina i sadnjom novog drveća čemu se već godinama posvećuje puno pozornosti. Do kraja prosinca u planu je na području grada posaditi još oko 90 sadnica raznih vrsta drveća – javora, lipa, ukrasnih trešanja...


Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike