Ekonomija
EONEX SPAJA MEDICINU I STROJARSTVO

Nova radna mjesta i prihodi uz čvrst oslonac HAMAG-BICRO-a
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Nakon svega imamo jedan od najmodernijih pogona ove vrste u Europi, ističe Tomislav Nikočević

Da kompanija Eonex ima važnu ulogu na domaćoj, ali i međunarodnoj gospodarskoj sceni, prepoznao je i HAMAG-BICRO - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, koja je preko ESIF pojedinačnog jamstva Eonexu pomogla pri izgradnji novog proizvodnog pogona, s ciljem modernizacije poslovnih procesa i organizacije poslovanja društva.



”Bez garancije HAMAG-BICRO-a ne bismo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu za izgradnju novog pogona. Rezultat njihova povjerenja i našeg truda desetci su novih radnih mjesta i novi prihodi od izvoza mjereni u milijunima eura. Nakon svega imamo jedan od najmodernijih pogona ove vrste u Europi, koji dugoročno ispunjava zahtjevne uvjete za proizvodnju medicinskih proizvoda, kao i najkompleksnijih industrijskih komponenti - primjerice, za industriju poluvodiča, koja je po zahtjevima vrhunac industrijske proizvodnje”, ističe Tomislav Nikočević, suvlasnik tvrtke Eonex.

Od industrijskog parka visokosofisticiranih proizvoda, preko mogućnosti odrađivanja svih faza proizvodnje i testiranja, sve do prilagođavanja serijskoj ili prototipnoj proizvodnji – bogat je to sažetak ponude ove uspješne tvrtke nastale na tradiciji njemačke kompanije Zrinski AG. Proizvodnjom složenih industrijskih i medicinskih proizvoda za kupce koji su redom svjetski predvodnici u svojim djelatnostima Eonex je dokazao da je vodeći strojarski i tehnološki pokretač modernih poslovnih koncepata. Osim toga, to pokazuju i njihova ulaganja u unapređenje CNC obradnih centara, strojeve za tokarenje, pogonski inventar te školovanje i obrazovanje radnika.

Činjenica je, međutim, da i za čvrsto stojeću tvrtku kao što je Eonex postoje nezahvalne situacije na koje je nemoguće utjecati, a jedna od njih svakako je i gospodarska nestabilnost izazvana recentnom pandemijom.

”Kod nas se to ponajviše osjetilo kroz probleme u proizvodnji, kada je veći broj radnika bio u izolaciji, ali i kroz poremećaje u dostavnim pravcima, bilo u dostavi naših proizvoda kupcima bilo u isporuci opreme koja nam je potrebna u proizvodnji. Iako nije lako biti uspješan ni u jednom poslu, dojam je da je proizvodnja ponešto kompleksnija i dinamičnija od nekih drugih poslovnih pothvata, pa je i rješavanje zahtjevnih problema, a tako i onih prouzročenih pandemijom, dio svakodnevice”, objašnjava Tomislav.

Stvoriti uvjete u kojima se zaposlenici dobro osjećaju i u kojima na duži rok žele raditi i razvijati se kao profesionalci vrlo je zahtjevan pothvat o kojem su suvremene uspješne kompanije danas prisiljene razmišljati.

”Kad je sustav vrijednosti u kompaniji tako postavljen, onda nemate problem s radnom snagom. Naravno da zaposlenike morate i adekvatno platiti, ali dojam je da danas financijski uvjeti nisu prioritet u odabiru posla. Govoreći o gradnji takvog sustava, još uvijek nismo dostigli svoj cilj, ali napominjem da smo daleko od početka. Trenutno gotovo da nemamo radnika koji nas napuštaju, unatoč tomu što su iznimno konkurentni i traženi izvan Hrvatske”, ponosno naglašava Tomislav.

Kvalitetna radna snaga izvor je i neprestanog poslovnog rasta.

”Otkad smo ju preuzeli, kompanija je prihode gotovo utrostručila, broj zaposlenih je s 50-ak narastao na više od 110, a kapitalna ulaganja iznosila su gotovo 70 milijuna kuna, ali prostora za razvoj ima još dosta. Prije svega su to dodatni iskoraci u podizanju tehnoloških sposobnosti, ali i proširenje tržišta, posebice u segmentu medicinskih implantata i instrumenata”, kaže Tomislav. GS NATIVE
Poboljšanje svih segmenata poslovanja
Kao jedna od vodećih tvrtki CNC tehnologije (eng. Computerized Numerical Control), Eonex je kompanija čiji se identitet sastoji od naprednih tehnoloških rješenja sukladnih sa zahtjevima i potrebama širokog spektra tržišta i kupaca. Da tim inženjera za razvoj i konstrukcije, bilo da je riječ o medicinskom (EonexMedical), bilo o industrijskom području (EonexIndustrial), čini srž ovog brzorastućeg businessa, dokazuju i poslovne odluke djelatnika na temelju kojih je postignuto poboljšanje svih segmenata poslovanja i izgrađena moderne tvornice blizu Varaždina u skladu s pravilima lean proizvodnje, tj. Industrije 4.0.

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike