Kultura
KC OSIJEK: IZLOŽBA ČLANOVA OSJEČKOG HDLU-a U GALERIJI KAT

Loinjak: Svladavanje crteža gotovo je jednako važno kao i učenje jezika
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Galerija Kat Kulturnog centra Osijek ugostila je Godišnju izložbu članova Hrvatskog društva likovnog umjetnika pod nazivom "Crtež - Emanacija duha". Već tradicionalno, završni mjesec u godini vrijeme je sumiranja cjelogodišnjeg rada, a kad je riječ o osječkim umjetnicima, članovima najveće hrvatske likovne udruge - Hrvatskog društva likovnih umjetnika, prosinac je vrijeme kad prezentiraju svoj rad na Godišnjoj izložbi radova. U Galeriji Kat može se pogledati selekcija radova članova HDLU-a Osijek, mladih, ali i već afirmiranih lokalnih umjetnika, koji svojom umjetnošću daleko prelaze ili premašuju geografske i bilo koje druge granice.

Temu i naslov izložbe "Crtež - Emanacija duha" objasnio je kustos izložbe Igor Loinjak: "Temeljni pojmovi likovnosti jasno do izražaja dolaze u mediju crteža. Proučavajući psihomotorni razvoj djeteta, psiholozi su složni u zaključku kako je potreba za izražavanjem koja se vrlo brzo počinje manifestirati kroz djetetovu želju za crtanjem, važan aspekt čovjekova razvoja. Zašto je tome tako? Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika, jer dijete kroz ta dva aspekta, koja čine bit njegove duhovne dimenzije, počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha, koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati."

Izložba je ostvarena uz poporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija RH i u partnerstvu s KC-om Osijek. Može se pogledati do 12. prosinca, svakog dana (osim nedjelje) od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. T.K.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike