Svijet
GORUĆI PROBLEM

Srbija neće biti parking za migrante
Objavljeno 29. studenog, 2022.
U srpskim prihvatnim centrima trenutačno je 4835 registriranih migranata i azilanata, a procjene su da ih je još 1000 izvan sustava, objavila je šefica nacionalnog Komesarijata za izbjeglice i migracije Nataša Stanisavljević.



Ona je, tri dana nakon velike policijske akcije na sjeveru Vojvodine i u Beogradu, u kojoj je poslije oružanog sukoba migranata kod Horgoša, blizu mađarske granice, privedeno gotovo 1000 osoba, rekla da Srbija “pokazuje nultu toleranciju” prema onima koji su zlouporabili njezino gostoprimstvo. “Srbija je pokazala i dokazala svoj humani odnos, ali neće biti parking za migrante”, rekla je Stanisavljević beogradskim medijima. Upozorila je na to da su migranti često na meti krijumčara.



Srpska policija u petak je, nakon oružanog sukoba migranata na sjeveru Vojvodine, našla najmanje 829 osoba iz više država, koje su na području Horgoša i Beograda bile izvan migrantsko-azilantskog sustava i transportirala ih u prihvatne centre, priopćio je poslije akcije MUP Srbije. Akcija masovnog uhićenja i privođenja započela je u vojvođanskom selu Horgoš, u blizini mađarsko-srpske granice, gdje je u četvrtak kasno navečer u oružanom sukobu ranjen jedan dvadesetogodišnji mladić. Policija će, najavljeno je, i ubuduće provoditi redovite kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se očuvala sigurnost svih građana i migranata.



Srbija, Austrija i Mađarska potpisale su 15. studenog u Beogradu dokument o jačanju trilateralne suradnje u borbi protiv ilegalnih migracija, čiji je jedan od ciljeva pomaknuti obranu granice na jug, ka Sjevernoj Makedoniji. Memorandum o razumijevanju su potpisali srpski predsjednik Aleksandar Vučić, austrijski kancelar Karl Nehammer i šef mađarske vlade Viktor Orban. Mađarski premijer tada je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da Srbija ima ključnu ulogu u reguliranju migracija, jer na taj način “štiti i Austriju i Mađarsku i ostale zemlje Unije”. H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike