Crna kronika
NA HRVATSKIM PROMETNICAMA 4175 PREKRŠAJA

Pijani “rekorder” vikenda imao je 4,29 promila u krvi
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Gotovo četvrtina pijanih vozača uhvaćena je u prometu u Slavoniji i Baranji

Tijekom protekloga vikenda hrvatska je policija utvrdila ukupno 4175 prekršaja, a 465 odnosilo se na alkohol. Neslavni rekorder ovaj put zaustavljen je u Virovitičko-podravskoj županiji s impresivnih 4,29 promila alkohola u krvi. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o vozaču automobila koji je završio na triježnjenju.



Čak 104 pijana vozača zaustavljena su u četiri slavonske županije - Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj. U Osječko-baranjskoj županiji u prometu su zatečena 63 pijana vozača, od čega 57 vozača automobila, četiri biciklista i dva vozača romobila. Najveća koncentracija od 2,74 promila izmjerena je 41-godišnjem biciklistu koji je zaustavljen u subotu u 21.20 sati, u Bizovcu. Na području PU požeško-slavonske utvrđeno je 85 prekršaja od kojih se 11 odnosilo na alkohol i 50 na prebrzu vožnju. Najveća kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u subotu oko 22 sata u mjestu Prekopakra, gdje su policajci zaustavili Opel kojim je bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola od 2,64 promila upravljao 43-godišnjak. Prijeti mu plaćanje 20.000 kuna kazne i zabrana vožnje od šest mjeseci.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, policajci u Brodsko-posavskoj županiji, proveli su akciju pri kojoj je u prometu zatečeno 11 pijanih vozača, a najveća koncentracija od 2,74 promila izmjerena je 39-godišnjem vozaču automobila koji je zaustavljen u nedjelju oko 3.20 sati u Slavonskom Brodu. Najveća nepropisna brzina izvan naselja iznosila je 200 kilometara na sat. Tom brzinom, u subotu oko 1 sat na dionici autoceste A-3 kod Slavonskog Broda, jurio je 26-godišnji Austrijanac.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji policajci su tijekom vikenda u prometu zatekli 19 pijanih vozača. Najveća koncentracija od 2,08 promila izmjerena je 36-godišnjem vozaču u Vukovaru. U ovoj županiji dvoje pijanih vozača izazvalo je i nesreće. Na križanju u Privlaci, u subotu oko 18 sati, 21-godišnji vozač koji je imao alkohola u krvi oduzeo je prednost prolaska vozilu kojim je upravljala 22-godišnja vozačica. Nakon udara 22-godišnja vozačica gubi nadzor nad vozilom i slijeće s kolnika, pri čemu je zadobila lake ozljede kao i 20-godišnja putnica u njezinu vozilu.

U petak oko 20.40 sati u Bršadinu 19-godišnja vozačica automobila, koja je imala alkohola u krvi, prelazi vozilom udesno s kolnika na zemljanu bankinu i naglim skretanjem ulijevo gubi nadzor nad vozilom, prelazi na lijevi prometni trak i udara prednjim dijelom vozila u prednji dio automobila iz suprotnog smjera, kojim je upravljala 35-godišnja vozačica. U prometnoj nesreći 19-godišnja vozačica zadobila je teške ozljede, a 35-godišnja vozačica i u njezinu vozilu 44-godišnja putnica ozlijeđene lakše.

Sandra Lacić
KONTROLE I DALJE
Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske poručju kako će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, ponajprije na “četiri ubojice u prometu” zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.

- I ovim putem preporučujemo zbog vremenskih uvjeta da vozači koriste zimsku opremu na vozilima, prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivosti (magla i noć), stanju kolnika (mokar, posut lišćem, klizav, snijeg, led) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe) - savjetuju iz policije sudionicima u prometu.

Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike