Regija
NAŠIČKA ARHITEKTURA I URBANIZAM

Glavne točke razvoja bile su crkva i dvorac
Objavljeno 29. studenog, 2022.
NAŠICE



U višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavoga održano je predavanje magistre povijesti umjetnosti i filozofije Marte Damjanović pod nazivom ‘‘Našička arhitektura i urbanizam u 19. i 20. stoljeću".

Uvodno su se okupljenima obratile učenice Tanja Jozičić, Karmen Güttler i Laura te predstavile aktivnosti koje se provode u sklopu Erasmus+ projekta ‘‘Arhitektura - putovanje kroz prostor i vrijeme‘‘ koji provodi našička srednja škola u suradnji s još pet škola iz različitih europskih zemalja.

Ivan Hajek, jedan od voditelja učeničkih aktivnosti, napomenuo je kako je sljedeći korak organizacija logističke i financijske podrške prilagodbi teksta diplomskog rada za tiskano izdanje kako bi se prezentirao široj publici u obliku knjige.

U ime organizatora i domaćina obratili su se ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak i ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice Željko Filjak.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što kroz suradnju sa Zavičajnim muzejom i učenicima koji su napredovali u zvanju i struci te dio svog znnanstvenog rada posvetili sredini iz koje su potekli možemo čuti ove podatke i tako ljubav prema ostavštini koju smo dobili od naših predaka prenositi dalje - kazao je Filjak.

Predavanje je temeljeno na istraživanju za diplomski rad koji je Marta Damjanović obranila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Za ovu temu sam se odlučila upravo zbog toga što je jedan dio našičke arhitekture 20. stoljeća, a pogotovo urbanizam 19. i 20. stoljeća, još uvijek nedovoljno istražen. Kroz ovaj rad potrudila sam se ostaviti bar nekakav doprinos svom rodnom gradu - naglasila je Marta.

Dodala je kako je rad podijeljen u nekoliko poglavlja te da razvoj Našica počinje u 19. stoljeću intenzivnom izgradnjom koja se nastavila još intenzivnije u cijelom 20. stoljeću.

- Glavna dominantna točka u gradu bila je franjevačka crkva sa samostanom kao jedna od najstarijih građevina oko koje je započelo formiranje samog naselja. Nakon toga u 19. stoljeću kreće izgradnja dvorca obitelji Pejačević kao druge dominantne točke oko koje započinje podizanje brojnih drugih javnih građevina. Osim toga, u najstarijim ulicama, koje danas nose naziv Ulica kralja Tomislava, Ulica Josipa Jurja Strossmayera i Ulica braće Radić, podiže se niz javnih i stambeno-poslovnih zgrada u historicističkom stilu, odnosno stilovima koji se vraćaju starom baroknom, renesansnom, gotičkom i romaničkom stilu - rekla je Marta Damjanović.

Istaknula je kako su Našice uz snažnu javnu i stambenu izgradnju u 20. stoljeću, u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, preoblikovane u potpuno funkcionalan grad intenzivnog razvoja, koji se nastavlja sve do danas. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike