Novosti
UVOĐENJE EURA KAO NACIONALNE VALUTE

Kovanice kuna banke će dvanaest mjeseci mijenjati bez naknade
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Za malo više od mjesec dana euro postaje nova hrvatska nacionalna valuta i pripreme su u punom jeku. Najjednostavniji način zamjene kuna u eure je polaganje gotovog novca na račun u banci prije 1. siječnja 2023. Tako položene kune automatski će se na dan uvođenja eura preračunati u novu valutu bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije. No, u brojnim kućanstvima postoje i hrpice kovanica, najčešće lipa, a mnogi kroz mjesece uspiju skupiti i respektabilan iznos i pitaju kako njih promijeniti bez troška i komplikacija.

Prva mogućnost jest smanjivanje zaliha kunske gotovine njihovim postupnim trošenjem. Dakle, vrijeme je da se zbroje lipe i počnu trošiti, primjerice u pekarnicama, na tržnicama ili kioscima, prodajnim mjestima koja obično žude za sitnim novcem, a i iznosi koji se plaćaju ondje su manjih vrijednosti.

Koristan savjet je i onaj iz Hrvatske narodne banke u kojemu podsjećaju kako će se u kunama, dakle lipama, moći plaćati i do sredine siječnja. Kune i lipe moći će se normalno trošiti tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, koje će trajati dva tjedna nakon uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja. Druga opcije jest "žutače", kao i "slavuja" i ¨"tunu", odnosno kovanice od jedne i dvije kune - položiti u banke. I ovdje je korisna informacije HNB-a prema kojoj od početka listopada, pa do kraja godine, poslovne banke koje posluju na našem tržištu omogućuju svim građanima polog kovanica na račune bez naplate naknade. No, neke banke još uvijek će građanima naplatiti naknadu ako lipe odmah na šalteru požele zamijeniti za novčanice. Dakle, polaganje lipa na račune moguće je bez naknade, no istodobno njihova zamjena za novčanice građane može koštati. No i tu postoji jednostavnija metoda u kojoj ne morate niti odlaziti na šalter. U poslovnicama pojedinih banaka postoje uređaji/automati za polog kovanica. S njima je jednostavno rukovati, uz ubacivanje bankovne kartice te polaganje kovanica u za to predviđeni prostor. Automat ih sortira, prebroji i iznos jednostavno pribroji računu građana. Ako taj iznos netko treba istog trena, tada ga jednostavno može podići na bankomatu. I tada nema provizije. Iz jedne od banaka je i informacija kako maksimalan iznos uplate kovanica po jednoj transakciji iznosi 2000 kuna, a ako klijent želi uplatiti veći iznos, može to provesti kroz više transakcija.

Prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura i kovani novac kune moći će se bez naknade zamijeniti u bankama, Financijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti. Bez naknade zamjenjuje se najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Za količine veće od toga, Fina i Hrvatska pošta mogu zaračunati naknadu. Naposljetku, HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura. D.Kuštro
RAZVRSTAVANJE
Poslovnom dnevniku javio se čitatelj koji je mjesecima štedio kovanice od 5, 10 i 20 lipa. U banci ga je, kako kaže, službenica banke upitala je li razvrstao kovanice, na što je odgovorio potvrdno, a upravo to se pokazalo kao ključno da cijeli proces brojenja i uplate kovanica u njegovom slučaju ne traje više od 10-ak minuta. Naglasio je da je službenica bila vrlo ljubazna te se ugodno iznenadio koliko je malo vremena trebalo da obavi cijeli proces, iako to ovisi o količini novca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike