Kultura
GALERIJA KAT

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek
Objavljeno 28. studenog, 2022.
U Galeriji Kat u Osijeku bit će otvorena izložba "Crtež - emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek", 28. studenoga u 19 sati.

- Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Još važnije aspekt pristupa okolini kroz crtež je u tome što dijete, da bi uspjelo prikazati vanjski svijet mora biti u stanju pretočiti trodimenzionalnu realnost kroz dvije dimenzije lista papira. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika jer dijete kroz ova dva aspekta koji čine bit njegove duhovne dimenzije počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati. S druge pak strane, crtež u svojoj ontičkoj dimenziji sadrži vlastitu metafizičku narav o kojoj piše Jadranka Damjanov i koju umjetnici uspijevaju zahvatiti crtajući i dajući liniji (ne samo onoj koja nastaje u mediju crteža) status bitne gradbene stanice umjetničkoga djela kao žive emanacije duha koji ga i kasnije nastavlja prožimati - piše Igor Loinjak u najavi.

Izložbu podržavaju Kulturni centar Osijek, Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija RH. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2022. T.K.
Možda ste propustili...

SUDJELOVALE HRVATSKE AKADEMIJE, MEĐU NJIMA I OSJEČKA

Obilježili Rođendan umjetnosti

IN MEMORIAM DARIO GRGIĆ

Čovjek koji je volio knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGRAM GRADSKOG MUZEJA

Noć muzeja u Virovitici jedina će u Hrvatskoj biti posvećena najmlađima

2

SPOMEN-MUZEJ BISKUPA J. J. STROSSMAYERA

Noć muzeja: izložbe, koncert, radionice...

3

IZLOŽBA MULTIMEDIJALNE UMJETNICE NELI RUŽIĆ

Prostorna intervencija na kolodvoru