Ekonomija
DAVOR KAMENARIĆ VLASNIK OBRTA SJEČA-IZVOZ-PRIJEVOZ IZ KLOŠTAR-IVANIĆA

Nastavio djedov posao, koji je s konjima izvlačio trupce iz šuma
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Kreditom HAMAG-BICRO-a nabavio specijalizirane strojeve

Jedna od stotinjak specijaliziranih tvrtki za obavljanje šumarskih poslova (sječa i izvoz trupaca) obrt je Sječa-izvoz-prijevoz u vlasništvu Davora Kamenarića.



Sjedište im je u Kloštar-Ivaniću, a šumarsku djelatnost obavljaju u radijusu od 200-tinjak kilometara. Zapošljavaju osam kvalificiranih djelatnika, a većinu poslova obavljaju za Hrvatske šume.

- Obrt smo otvorili u veljači 1997. godine i bavimo se isključivo uslugama u šumarstvu. Još je moj djeda u relativno davna vremena uz pomoć konja izvlačio trupce iz šuma. Odlučio sam nastaviti taj posao, ali na moderniji način - priča Kamenarić, naglašavajući kako su počeli nabavljati šumske zglobne traktore i ostale specijalizirane strojeve. Objašnjava kako se u šumu ne može ući bilo kakvim traktorom i opremom. Jednom vrstom traktora se ulazi u šume u kojima je pomladak, a drugom u šume bez njega, sve radi izbjegavanja bilo kakvih šteta.


- Drugim riječima, za svaki tip šume moramo imati poseban stroj, odnosno vrstu traktora prikladnu za određenu fazu rada. Bavimo se isključivo uslužnom djelatnošću, dakle rušimo i izvlačimo trupce do ceste odnosno stovarišta. Sukladno narudžbama Hrvatskih šuma, u šume odlazimo u različite dijelove Hrvatske, počevši od onih u ingerenciji Uprave šuma Zagreb, preko područja Uprave šuma Sisak i slično - priča. Naglašava kako se za svaki posao raspisuje javna nabava, u kojoj su točno naznačene sve pojedinosti. Prije svega, izvođač radova mora biti licenciran, a strojevi atestirani. Samim time, licencu mora imati svaki djelatnik. I upravo ovdje jedan je od problema za obrte i tvrtke koji se bave ovom djelatnošću. Kamenarić, naime, tvrdi kako je sve manje kvalificiranih ljudi. Mišljenja je da u šumu moraju odlaziti obučeni radnici, jer svaka pogreška može i te kako skupo stajati. Primijetio je kako se i u ovoj branši pristupa uvozu radnika, koji sada više nisu iz Bosne i Hercegovine, već iz znatno udaljenijih zemalja, poput Nepala, primjerice. U nešto manjem obujmu poslove obavlja i za druge subjekte. Svojevremeno je imao više djelatnika, no najnoviji razvoj situacije posljednjih je godina učinio svoje. GS NATIVE
KREDITOM HAMAG-a NABAVIO SPECIJALIZIRANE STROJEVE
- U našem slučaju vrijedi krilatice - manje je više. Radimo poslove u obujmu mogućnosti, plaće isplaćujemo svakog petog u mjesecu i za sada nema većih problema - kaže. Zbog nabave novih specijaliziranih strojeva javljaju se na razne natječaje, a dobro mu je došao Mali zajam za ruralni razvoj realiziran kod HAMAG-BICRO-a zbog niskih kamatnih stopa, neusporedivo nižih nego onih u nekim poslovnim bankama. U ovom trenutku od mehanizacije raspolažu gotovo svim što im treba, počevši od raznih traktora s vitlom pa do strojeva za rušenje stabala. Upitan jesu li najnovije cijene ogrjeva na tržištu realne, podsjeća kako se ne bavi prodajom, ali je siguran da je najbolje drvo nabaviti iz prve ruke, a ne od nakupaca koji za metar traže i po 500-tinjak kuna. - Koliko znam, cijena prostornog metra drva u Hrvatskim šumama je i nadalje 300-tinjak kuna - naglašava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike