Svijet
NATO O POMOĆI

Članice same odlučuju o slanju raketa Patriot Ukrajini
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Odluku o tome hoće li Ukrajini poslati sustav Patriot za protuzračnu obranu, donose zemlje pojedinačno - rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stolteneberg, komentirajući poljski zahtjev upućen Njemačkoj da Ukrajinu opskrbi tom vrstom oružja. Berlin je ponudio Varšavi sustav Patriot kako bi joj pomogao u boljoj obrani njezina zračnog prostora budući da je prošloga tjedna zalutala raketa usmrtila dvije osobe u Poljskoj, no poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao je Njemačku da, umjesto Poljskoj, takvo oružje pošalje Ukrajini. U četvrtak je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht to odbacila, rekavši kako je taj sustav namijenjen za uporabu na prostoru članica NATO-a, pa bi uporaba izvan tog područja zahtijevala prethodno usuglašavanje Saveza. No, Stoltenberg kaže da odluka leži na samim članicama. "Specifične odluke o specifičnim sustavima donose se na nacionalnoj razini. Ponekad postoje sporazumi s krajnjim korisnicima, pa je potrebno konzultirati se s drugima. No, u konačnici odluku donose nacionalne vlade", rekao je. Odgovarajući na pitanje o riziku da NATO postane strana u sukobu zbog toga, Stoltenberg kaže da su saveznice već isporučile napredno oružje Kijevu bez osoblja. "Kada su stručnjaci bili potrebni za upravljanje tim sustavima, za Ukrajince se organizirala obuka u zemlji članici NATO-a", rekao je.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij pozvao je pak Europu da zadrži jedinstvo protiv ruskog rata i značajno ograniči cijenu ruske nafte. "Nema podjele, nema raskola među Europljanima, i to moramo sačuvati. Ovo je naša misija broj jedan ove godine. Europa pomaže sama sebi. Ne pomaže Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Europi da se suprotstavi ruskoj agresiji", rekao je Zelenskij videovezom na konferenciji u Litvi. Veći dio Ukrajine ostao je bez grijanja i struje nakon najrazornijih ruskih zračnih napada na njezinu energetsku mrežu.

Vlade EU-a bile su u četvrtak podijeljene i nisu uspjele postići dogovor oko toga na kojoj razini ograničiti ruske cijene nafte kako bi se ograničila sposobnost Moskve da financira rat, a Zelenskij je pozvao čelnike EU-a da dogovore najniži prijedlog od 30 dolara. “Smanjenje cijena je vrlo važno. Slušamo o prijedlozima da gornja granica po barelu bude na 60 ili 70 dolara. Takve riječi više zvuče kao ustupak Rusiji”, upozorio je Zelenskij, izrazivši zahvalnost baltičkim i poljskim kolegama “koji su razumno predložili da se cijena ograniči na 30 dolara po barelu”. “To je mnogo bolja ideja”, dodao je. H
Zelenskij je pozvao Europu da zadrži jedinstvo protiv ruskog rata i značajno ograniči cijenu ruske nafte

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana