Regija
UPRAVNOM ODJELU ZA KULTURU I TURIZAM 7,5 MILIJUNA EURA

Uskoro završava gradnja knjižnice na 4500 kvadrata i počinje opremanje
Objavljeno 26. studenog, 2022.
VINKOVCI - Dovršetak uređenja i opremanja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, energetska obnova zgrade Gradskog kazališta "Joza Ivakić" te brojne kulturno-turističke priredbe i manifestacije dio su onoga što u sljedećoj godini planira gradski Upravni odjel za kulturu i turizam.

Iz ukupne proračunske mase Grada Vinkovaca za 2023. godinu za aktivnosti tog odjela predviđeno je 7,5 milijuna eura, ili 56,6 milijuna kuna, a najveći dio tog novca odnosi se na ulaganje u nove projekte i nastavak provođenja započetih, za što su osigurano 4,4 milijuna eura, odnosno nešto više od 33 milijuna kuna. Najveći projekt Odjela za kulturu i turizam, podsjeća pročelnica Marija Liščić Drmić, zasigurno je izgradnja Gradske knjižnice i čitaonice, novog vinkovačkog hrama kulture.

- Radovi se polako bliže kraju i uskoro nas očekuje završno opremanje 4500 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora, gdje će naši knjižničari, uz posudbu knjiga, tiskovina i druge građe, organizirati razne izložbe i kreativne radionica za školsku djecu i mlade, predstavljanja knjiga i rad s korisnicima u čitaonicama te brojne druge kulturno-društvene događaje. Važnost izgradnje naše nove knjižnice prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija, koje je dosad u radove uložilo 21,5 milijuna kuna - kaže Marija Liščić Drmić.

Kada je o radu gradskih ustanova u kulturi riječ, za što je ukupno namijenjeno 20 milijuna kuna, pročelnica ponovno posebno izdvaja Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci, u kojoj nastavljaju provedbu projekta "Kultura u pokretu", ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna. Projektne aktivnosti, objašnjava, usmjerene su na korisnike Bibliobusne službe, mlađe od 25 i starije od 54 godine te pripadnike nacionalnih manjina i osobe s invaliditetom, s velikim brojem radionica, gostovanja i promotivnih kampanja, ali i nabavom novog modernog vozila, što će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe na području cijele županije.

- U 2023. godini nastavljamo i s projektima energetske obnove zgrada javne namjene koje imaju status kulturnog dobra, konkretno, zgrade Gradskog kazališta "Joza Ivakić". Energetsku obnovu kazališta sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnoj vrijednosti od 4,8 milijuna kuna, a odnosi se na zamjenu postojeće vanjske stolarije, uvođenje toplinske izolacije stropne ploče, odnosno krovišta, i pročelja te zamjenu svih rasvjetnih tijela i rekonstrukciju električnih instalacija - ističe pročelnica Marija Liščić Drmić.

Posebno naglašava kako su planirani i pripremljeni projekti energetske obnove zgrade Ateljea umjetnika i Matice hrvatske te dogradnja smještajnih kapaciteta i opremanje Interpretacijsko-edukacijskog centra sa suvenirnicom na Šokačkom stanu, koji će dodatno podići kvalitetu turističke, ali i kulturne ponude Vinkovaca. Iz godine u godinu podiže se i letvica kvalitete turističke ponude, a u istom ritmu nastavlja se i u 2023., pa je tako, između ostalog, za manifestacije, razne događaje i aktivnosti osigurano 4,5 milijuna kuna.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike