Osijek
GRAD ĆE BITI OSVIJETLJEN S 15 KM BLAGDANSKE RASVJETE

Povratak u bajkovitu Tvrđu: Osijek planira obraniti titulu najboljeg adventa
Objavljeno 26. studenog, 2022.

Nakon četiri godine izbivanja najraskošnija i najdraža manifestacija mnogih građana, Advent u Osijeku, ove će se godine uz bogat zabavni, kulturni, glazbeni i gastronomski program ponovno održati u Tvrđi, i to od 2. do 30. prosinca.


Najavio je to u petak gradonačelnik Ivan Radić s obnovljenog Trga Svetog Trojstva, iz "dnevne sobe" ovogodišnjeg Adventa, podsjetivši kako je lani osječki Advent ponio laskavu titulu najljepšeg u Hrvatskoj.

- Središnji dio osječkog Adventa ponovno se vraća u čarobnu i bajkovitu Tvrđu. Ta je lokacija Osječanima srcu najviše prirasla i siguran sam da će ovogodišnji Advent obraniti titulu najboljeg u Hrvatskog, ali isto tako da ćemo ga dići na još višu razinu. Naglasak je stavljen na mlade, koji će imati prilike vidjeti 20 bajki, no i za sve ostale pripremljen je bogat program uz gastro i glazbenu ponudu - kazao je Radić.

Naglasio je da će Osijek, kao nikada do sada, biti osvijetljen s 15 kilometara blagdanske rasvjete te je uvjeren da će od 2. prosinca, kada se na 236. rođendan grada svečano otvara, Advent svakodenevno privlačiti brojne građane i njihove goste.

Organizatori su Kulturni centar (KCO) i gradska Turistička zajednica uz pokroviteljstvo Grada te partnerstvo s Osječko-baranjskom županijom. Ravnatelj KCO-a Ivan Kristijan Majić tvrdi da je poseban naglasak stavljen na obiteljske posjete, zbog čega će biti puno dodatnog programa za djecu i cijele obitelji.

- Svakodnevno će biti kazališno-književnog programa i bajki koji će se svaku večer održavati u posebnoj kupoli. Tu su i ulične predstave koje će posjetitelji moći pogledati na Trgu Svetog Trojstva, kao i dječje kino koje će prikazivati božićne filmove. Imat ćemo i veliki poštanski ured Djeda Mraza te inspekciju čizmica za blagdan sv. Nikole. To će upotpuniti veliki lunapark kod Školjke i panoramski kotač u Tvrđi - istaknuo je Majić.

Uz središnji program u Tvrđi kroz nekoliko točaka šetnje gradom koji će ove godine biti posebno okićen, moći će se pronaći ugostiteljske sadržaje, ali i lijepa mjesta da se ostavi sjećanje fotografijom na Osijek i njegovu zimsku specifičnost, zaključio je Majić.

Tajana Rogulja, direktorica TZ-a Osijek, istaknula je da za prvih deset mjeseci ove godine Osijek bilježi porast noćenja u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine. "Nadamo se da ćemo srušiti rekord iz te godine. Slika koja u prosincu ode iz Osijeka s mnoštvom detalja i fotografija zapravo prenosi ono što Osijek ima, a to je gostoljubivost i toplina", rekla je Rogulja. Ivana Jurić, direktorica županijskog TZ-a, izrazila je zadovoljstvo što se Advent vraća u Tvrđu, uvjerena da će ovdje zasjati punim sjajem.

Za kraj, prva adventska svijeća ispred konkatedrale pali se već ove nedjelje, 27. studenoga u 19.15 sati. Uz prisustvo gradonačelnika, upalit će je župnik Župe Sv. Petra i Pavla, mons. Adam Bernatović.

Tomislav Prusina

Glazba i poslastice


Među brojnim glazbenim poslasticama Majić je posebno najavio je nastupe A strane, Nene Belana, Klape Rišpet, Soulfingersa, a, istaknuo je, bit će dobro zastupljeni i osječki glazbenici i zabavljači. Posebnu će ulogu imati generacija mladih osječkih glumaca, a kao novost najavio je i subotnje matinejske programe kojima će pod vodstvom poznatog hrvatskog gastronomada Renea Bakalovića započeti tematski ciklus otkrivanja nove slavonske kuhinje.

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike