Sport
DALIĆ JE IPAK NAJVEĆI KRIVAC

I kad Lovren igra dobro, kod Vatrenih nastaju problemi
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Za plasman u drugi krug SP-a naša reprezentacija hitno se mora resetirati

Hrvatska je u prvom nastupu na SP-u u Kataru učinila veliki korak unatrag kada je igra u pitanju. Sam remi protiv Maroka nije toliko sporan koliko je zabrinjavajuća ideja s kojom je Hrvatska odigrala taj susret.



Priprema te utakmice očito je bila bazirana na to kako spriječiti najjače strane suparnika, a ne kako iskoristiti vrline koje posjeduje naša reprezentacija. Za sve što je Hrvatska prikazala na Al-Baytu kaktus prije svih zaslužuje izbornik Zlatko Dalić jer on je taj koji je izabrao tako oprezan, da ne kažemo, kukavički pristup.

Začepili sami sebe


Dalić jednostavno nije imao hrabrosti pribjeći rješenjima koja je pronašao kroz Ligu nacija u kojoj je naše vezne igrače oslobodio dubokih dolazaka po loptu u posljednju liniju. Nažalost, protiv Maroka to se događalo stalno i pretjerano jer su nerijetko čak dvojica veznjaka dolazila na stoperske pozicije kako bi otvarala igru, pa nije ni čudo što su naši ofenzivci ostali posve odsječeni i bez pravih lopti. Možemo sada raspravljati je li trebao igrati Lovren ili Šutalo ili Erlić, ali to nije bio ključni problem. On se krio baš u liniji za koju su se svi složili kako je naše najjače oružje - u veznom redu. Tri naša veznjaka zgusnula su se na malom prostoru na sredini igrališta, čime su začepila sama sebe, ali i prostore za bočne igrače. Hrvatska je preveliki dio vremena ostala zatočena vrlo daleko od suparničkih vrata. Bili smo statični, bez prave ideje kako kvalitetno napasti marokanski blok, a ta činjenica, s obzirom na vezne igrače kakvima raspolažemo, veliko je razočaranje.

- Nisam presretan i prezadovoljan bodom koji smo osvojili, malo smo razočarani jer želimo više. Igrali smo protiv protivnika koji je bio organiziran, opasan, pogotovo u tranziciji. Defenzivni dio smo dobro odradili, ali nismo uspjeli napraviti puno prema naprijed. Imali smo nekoliko situacija, da smo postigli pogodak, možda bi se protivnik otvorio... Maroko nas je zaustavio u srednjem dijelu, i s te strane moramo puno bolje. Moramo imati više dubinskih lopti i utrčavanja u prazan prostor - rezimirao je Dalić, pa dodao:

- Htjeli smo dobiti prevagu u veznom redu, zato smo stavili Vlašića da uđe u sredinu i da imamo situacije "četiri na tri", ali preslabo smo to radili. Nije bilo okomice i riskantnih lopti, lopta je puno išla između dva stopera i bila je prespora. Druga stvar, problem je bio što su nam bokovi zakazali, istrčali su nikad manje.

Uzalud je sad pričati o problemima jer Hrvatskoj trebaju brza rješenja. Jednostavno se moramo resetirati, jer protiv Maroka smo igrali nogomet koji po tempu pripada polovini 80-ih godina prošlog stoljeća. Naš plan igre izgledao je kao da Marokance želimo "ubiti" - dosadom. Nadamo se kako je Dalić shvatio kako se takav, oprezan, preoprezan pristup jednostavno neće isplatiti. Treba otpustiti te silne taktičke lance u koje je okovao našu igru protiv Maroka. Od svih vrlina koje ima naša reprezentacija je u tom susretu pokazala najgoru - da je spremna umrtviti sebe i suparnika do razine negledljivosti.

Kanada je opasna


Takvo što se ne smije ponoviti ako želimo igrati u nokaut-fazi SP-a. Neki će prigovarati Dalićevim izborima pojedinih igrača, ali pravi je problem bila igra cijele momčadi. S takvim planom igre tako je svejedno tko će biti u vrhu napada jer ionako neće dobiti nijednu upotrebljivu loptu. Hrvatska treba mijenjati ideju, a ne ljude na terenu jer mora biti poduzetnija i hrabrija, a tek kada se te stvari promijene, možemo raspravljati o pojedincima. Bod koji smo osvojili protiv Maroka zapravo nam malo znači, posebno nakon što smo vidjeli Kanadu protiv Belgije. Kanađani idu "k‘o tatari", kako bi se izrazio Ćiro Blažević, a protiv nas će biti još "luđi" nego u susretu s Belgijom jer nemaju što izgubiti, a, koliko se dalo naslutiti, niti ikoga imaju namjeru respektirati.

- Kanada je mlada momčad željna dokazivanja i s te strane ćemo morati biti jako oprezni - procijenio je Dalić.

Oh, ne. Zar opet o oprezu. Pa, zar Kanada ne mora biti oprezna zbog naše snage, ali to joj vjerojatno neće pasti na pamet. Utakmice se ne dobivaju tako što ćeš samo razmišljati o suparniku i njegovim vrlinama. Hrvatska je nešto slično igrala u Rusiji i otišla je do finala, ali Dalić bi morao znati kako se dvaput na isti način teško može napraviti uspjeh.

Hrvatska je na startu razočarala. Ne trebamo lagati sami sebe, nego protiv Kanade urediti igru i pokazati se u mnogo boljem svjetlu. Sve drugo su prazne priče.

Dalibor Keler
KANAĐANI NAM PRIJETE
Izbornik Kanade John Herdman nakon nezasluženog poraza od Belgije mrtav-hladan je ispalio:

- Uneredit ćemo Hrvatsku ili sjeb... ćemo Hrvatsku.

To samo govori kakav je dojam naša reprezentacija ostavila na njega u susretu protiv Maroka. E, sad ta izjava morala bi nam biti samo motiv više, ali jasno govori kakav će gard imati Kanada protiv nas. Neće nas se uplašiti, pa zbog toga moramo biti spremni za žestoku bitku jer njih sigurno nećemo moći umrtviti.

IZBOR NAPADAČA
Izbornik Zlatko Dalić još se jednom pokazao vrlo konzervativnim kada je u pitanju izbor napadača. Opet je upao u istu zamku kao uoči Eura kada se nije usudio uzeti inovatinviji pristup. Dalić ima rješenja u Livaji i Petkoviću, pa čak ako će biti dovoljno hrabar mogao bi ih spariti u tandem. Njih dvojica bi mogla stvoriti puno nereda u kanadskoj obrani, ali taj film teško ćemo gledati. Dalić će se opet više baviti prevencijom suparnika.

STOPERSKI TANDEM
Joško Gvardiol je neupitan, a za susret s Kanadom trebat će mu još jedan brži i tehnički jači stoper nego li je to Dejan Lovren. Kanađani lete i neće ih biti lako pohvatati, pa će nam zato trebati posjed, ali ne onako pasivan kao protiv Maroka. Trebat će nam stoperi koji su sposobni donijeti loptu do sredine igrališta, ne da nam se veznjaci opet moraju vraćati duboko po loptu. Hoće li Dalić imati hrabrosti uz Gvardiola na teren poslati Šutala ili Erlića?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike