Regija
ZA OTVARANJE POGONA ODABRAO ŽUPANJU

Njemački će ulagač zaposliti 80-ak ljudi?
Objavljeno 25. studenog, 2022.
U zoni Sječine bila bi masovna proizvodnja sobnih vrata i šleper gotovih proizvoda svakodnevno bi odlazio u Njemačku
ŽUPANJA



Početkom ožujka sljedeće godine drugi dio poduzetničke zone Sječine, koji se prostire na 44 hektara, bit će infrastrukturno uređen i spreman za prihvat poduzetnika. Raspolagat će vodovodnom i plinskom mrežom, DTK instalacijama javne rasvjete, pristupnim cestama i kanalizacijom.



Za uređenje i izgradnju infrastrukturnog sustava Županji su iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji dodijeljena tri milijuna kuna, a preostali iznos osigurao je Grad. Do sada su stigla tri pisma namjere, dva od lokalnih poduzetnika, građevinske tvrtke i autoprijevoznika, a treća je tvrtka iz Brčkog koja se bavi ugostiteljskom opremom i špedicijom.

Mišković izlobirao


Gradonačelnik Damir Juzbašić naglašava da zona ima velik potencijal i vjeruje kako će zbog svog geostrateškog položaja biti konkurentna. Na tromeđi je Hrvatske, BiH i Srbije, a njezina je komparativna prednost u tome što tvrtke iz susjednih zemalja trebaju izlaz u Europsku uniju. Povoljna je i prodajna cijena zemljišta, tri eura za kvadrat, a tu su i druge beneficije - oslobođenje plaćanja 50 posto komunalnog doprinosa i dvije godine grace-perioda za plaćanje komunalne naknade. Investitor će imati ugovornu obvezu u roku od tri godine ishoditi uporabnu dozvolu, ili će Gradu morati vratiti zemljište, a natrag će dobiti 50 posto plaćenog iznosa. Cilj Grada, naglašava Juzbašić, nije samo prodati zemlju nego je i staviti u funkciju gospodarskog razvoja. Izrađena je i brošura o Sječinama, koja će biti prezentirana u HGK-u, ali i poduzetnicima u susjednoj BiH. A prednosti poslovne zone u Županji već su prepoznali u Gospodarskoj komori Županije Posavske. To nam potvrđuje predsjednik Zvonko Mišković, koji je bio generalni konzul BiH u Njemačkoj, a svojedobno je obnašao i dužnost načelnika Orašja. Tijekom boravaka u Njemačkoj, radeći na povezivanju gospodarstava dviju država, upoznao je brojne poslovne ljude i ostvario kontakte s tamošnjim gospodarstvenicima. Među njima je i vlasnik velike tvrtke iz Offenbacha, s kojim odlično surađuje, a koji je izrazio namjeru ulagati u Hrvatskoj.

Isplativo ulaganje


Kao najpovoljniju lokaciju Mišković mu je predložio Županju. Na vratima je EU-a, u blizini graničnih prijelaza sa Srbijom i BiH, smještena je uz autocestu A3, Bregana - Lipovac. Tu je i željeznička pruga, rijeka Sava, i taj grad, ustvrdio je, ima sve predispozicije potrebne investitoru za pokretanje proizvodnje. S vlasnikom je, kaže, dugo razgovarao, analizirali su sve prednosti i uspio ga je uvjeriti da pogon gradi u Županji. "Radili smo detaljne kalkulacije troškova, od cijene kubika vode, kilovata struje, troška izgradnje trafostanice, troška radnika, prijevoza, goriva… Računica je pokazala da bi njegova proizvodnja u Hrvatskoj bila gotovo 40 posto jeftinija nego u Njemačkoj", objašnjava. Firma se bavi proizvodnjom proizvoda od drva, a u Županji bi imala isključivo masovnu proizvodnju sobnih vrata. Sva će proizvodnja ići u Njemačku, gdje su potrebe tržišta vrlo velike i zatrpani su narudžbama. Svaki dan bi iz Županje odlazio šleper gotovih proizvoda. Bili su spremni kupiti privatno zemljište, a onda je, ispričao nam je Mišković, nedavno u Orašju sreo gradonačelnika Županje i saznao da će početkom godine na raspolaganju biti zemljište u poduzetničkoj zoni, opremljeno svom potrebnom infrastrukturom, što im je, kaže, znatno olakšalo posao.

Gradonačelnik mu je pokazao zonu i upoznao ga s uvjetima i povlasticama kupnje, a on je o svemu izvijestio vlasnika tvrtke, koji je zadovoljan i položajem i povoljnom prodajnom cijenom zemljišta. Planira kupiti minimalno 15.000 kvadrata.

Marija Lešić Omerović
MINIMALNA NETOPLAĆA 7500 KUNA
”Kako bi osigurao potreban broj radnika, kazao sam mu da ih mora pošteno platiti i da najniža netoplaća mora biti 7500 kuna (1000 eura). To je u brutoiznosu oko 1600 eura. Malo bolji radnici i poslovođe dobivat će više, i plaća bi prosječno bila 10.000 kuna. Gazda se s tim odmah složio, kazavši da ga radnik u Njemačkoj košta 5200 eura”, kaže Zvonko Mišković. Pogon bi u početku zaposlio 40-ak ljudi, a u planu je i uvođenje druge smjene, što znači ukupno 80-ak radnika.

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike