Crna kronika
NIJE GA SMIO IMATI U VOZILU

Kažnjen s 1000 kuna zbog spreja suzavca u automobilu
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Kaznu možete dobiti i zbog bejzbolske palice, boksera, bodeža, mača, čak i nunčaka

Dvadesetosmogodišnji Brođanin kažnjen je s 1000 kuna, i to zbog suzavca u automobilu. Općinski sud u Slavonskom Brodu proglasio ga je krivim zbog prekršaja jer se 9. kolovoza automobilom dovezao na granični prijelaz Slavonski Šamac. Kako stoji u presudi, nije prijavio policajcima sprej s nadražujućom tvari proizvođača DEFENOL CS, obujma 50 mililitara. Kažnjen je zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Uz kaznu, mora platiti paušalne troškove postupka od 300 kuna. Kaznu treba platiti u roku od 30 dana nakon pravomoćnosti presude, a ako uplati dvije trećine izrečene kazne, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti.



Policijska uprava brodsko-posavska, Postaja granične policije Slavonski Šamac donijela je prekršajni nalog protiv 28-godišnjaka prema kojem je trebao platiti 5000 kuna kazne, no Brođanin je uložio prigovor, pa je prekršajni nalog stavljen izvan snage, nakon čega je nastavljen redoviti prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu. Mladić je u svojoj obrani priznao da je počinio prekršaj i molio sud da ga blaže kazni. Kazao je da do sada nije bio kažnjavan za prekršaje ovakve vrste i da radi za plaću od oko 3000 kuna mjesečno.

Sud u obrazloženju presude navodi kako je u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano da su hladno oružje - bokseri, bodeži, kame, mačevi, koplja, sablje, bajuneti, noževi čije je sječivo pod pritiskom zbijene opruge, a iz drška iskače pritiskom na gumb, bez obzira na duljinu oštrice ili skrivene oštrice, druga potajna oružja sa skrivenim oštricama (oružni štapovi, oružni kišobrani i sl.) i metalne zvjezdice za bacanje (šurikeni).

Hladnim oružjem smatraju se i razne vrste palica te drugi predmeti kojima se mogu nanijeti ozljede. Oružje kategorije D čini oružje s tetivom čija je sila natega 450 N ili manja, električni paralizatori raspršivači dopuštenih neškodljivih tvari, oružje koje s pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball). Hrvatski državljani i državljani trećih zemalja prilikom prelaska državne granice dužni su oružje i pripadajuće streljivo prijaviti graničnoj policiji, a ako to ne učine, predviđena je kazna od 5000 do 40.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. U obrazloženju presude Općinski sud u Slavonskom Brodu, između ostaloga, navodi kako je 28-godišnjaka proglasio krivim i izrekao mu novčanu kaznu u ublaženom iznosu cijeneći prilikom odmjeravanja kazne njegovu dosadašnju prekršajnu nekažnjavanost za istovjetan prekršaj, odsutnost težih štetnih posljedica djela i iskreno priznanje okrivljenika.

Sandra Lacić
SVI SU IZNENAĐENI
Ne dobivaju se policijske prijave samo na graničnim prijelazima, bejzbolske palice ili pak električni kabeli, pendreci, čak i nunčake, pronalaze se u redovitim kontrolama prometa. Takvih je predmeta pronađeno podosta u posljednje dvije godine u Slavoniji i Baranji. Vozači bi se, većinom, pravili iznenađeni nakon što bi im bilo priopćeno da će biti prijavljeni zbog hladnog oružja u vozilu. Većina ih je, svjesna svoje pogreške, bez pogovora platila kaznu, a bilo je i onih koji su se žalili, pa je slučaj završio kod suca za prekršaje. Gotovo svi su kažnjeni, osim mladića kojem je oproštena bejzbolska palica u “gepeku”. Pokazalo se da je riječ o mladiću koji je doista trenirao bejzbol, a vraćao se u Osijek iz Zagreba.

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike