Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA MAJE MUŠKIĆ “KISNUT ĆE KIŠOBRAN”

Priča jedne mame i njezina Stjepana
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Maja Muškić i njezin sin Stjepan glavni su akteri knjige priča i dijaloških zapisa naslovljene "Kisnut će kišobran (Priča jedne mame)", predstavljene u srijedu Osječanima u Austrijskoj čitaonici GISKO-a. Riječ je o proznom prvijencu Đakovčanke iza koje su dvije knjige poezije i fotomonografija. Nekadašnja dopisnica Glasa Slavonije iz Đakovštine danas je zaposlena u protokolu Grada Đakova. No novinarsko se iskustvo zrcali i u ovoj knjizi, a ponajviše ipak iskustvo majčinstva, i to dječaka, danas 27-godišnjeg mladića, s poteškoćama u razvoju. O njihovoj svakodnevici, malim i velikim životnim pobjedama, svladavanju izazova u društvu koje nije inkluzivno koliko bi moralo biti, Maja Muškić progovorila je iskreno i autentično, iznoseći tužne i smiješne, gorke i slatke prizore iz života.

"Teško je suočiti se sa spoznajom da imaš dijete s poteškoćama u razvoju. No vjerujem da nam Bog namijeni onoliko koliko možemo podnijeti. Oboje su mi moje djece blagoslov, i jednako se veselim Stjepanovim postignućima kao i diplomi svoje kćeri", iskrena je Muškić.

Na promociji je, kao i u knjizi, govorila i o nerazumijevanju na koje je nailazila u svojoj okolini i u sustavu, ali i o ljudima koji su joj stalan oslonac. Također, apostrofirala je pravo javnosti osoba s poteškoćama i pravo na vidljivost.

"Nije dovoljno samo pročitati knjigu i pohvaliti autoricu, valja iz nje izvući pouke i ponašati se inkluzivno uvijek i posvuda. Jer izazovi i poteškoće koje spominjemo nisu samo Majini i Stjepanovi, nego su i naši. Svojom knjigom pokazuju kako to jest teško, ali je istodobno i lagano ako svi držimo te kišobrane koji će kisnuti umjesto nas, pa i umjesto njih dvoje, heroja svakodnevice", rekla je promotorica Ivana Rab Guljaš, novinarka i urednica u Glasu Slavonije.

Knjigu "Kinut će kišobran" izdala je Matica hrvatska - ogranak Đakovo. D. Pejić
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike