Tehno
TEST: PHILIPS MOMENTUM 5000 27M1N5500P

Ova "zvjerka" nudi gaming na višem nivou
Objavljeno 25. studenog, 2022.
Uz izvrsnu ergonomiju, briga o zdravlju nastavljena je i kroz tehnologije smanjenja plavog svjetla i treperenja
Philips se na uvijek kompetitivnom tržištu monitora prometnuo kao ozbiljan igrač kojeg rado odabire gotovo cijeli spektar korisnika. Od kućnih, uredskih pa do profesionalnih, malo tko može reći da ne može pronaći nešto za sebe. I mi u redakciji vjerni smo upravo Philips monitorima (i ne samo monitorima), te smo se nakon godina rada razmazili mogućnostima koje nam pruža Philips. Među igračima posebno su cijenjeni monitori iz Momentum linije, a nama se pružila prilika za test vrhunskog monitora iz 5000 serije, kriptične oznake 27M1N5500P. Jedino što iz ove oznake možemo zaključiti je da dijagonala iznosi 27 inča, no to je tek početak što sve nudi ova "zvjerka".

Ovdje nema šale


Krenut ćemo od pakiranja. U kutiji s monitorom stiže sve što nam je potrebno kako bismo monitor odmah mogli povezati s računalom ili prijenosnikom. Tako je tu po jedan HDMI, DisplayPort, USB te kabel za napajanje. Monitor se vrlo lako montira na postolje izrađeno kompletno od metala, a koje izgleda futuristički i savršeno se uklapa u gaming filozofiju. Dio te filozofije prati i sam monitor koji donosi iznimno tanke rubove, čak i donji rub, što je svakako pohvalno. Svi priključci na monitor smješteni su straga, a tu nismo ostali razočarani. Philips nam tako nudi po dva HDMI i DP ulaza te čak četiri USB-a, pa tako ovaj monitor može poslužiti i kao izvrstan USB hub. Sveukupno gledano, iako otkriva svoj gaming pedigre, Philips Momentum monitor iz 5000 serije izgleda ozbiljno i sigurno ćete ga ponosno držati na radnom stolu. Štoviše, dizajnerski može stajati i kao poslovni monitor u nečijem uredu. Dojam kako s ovim monitorom nema šale nastavlja se i pogledom na specifikacije. Dijagonala je, kako smo i u uvodu spomenuli, 27 inča, no zanimljivo je kako je riječ o Nano IPS zaslonu. Nano IPS zasloni specifični su po prikazivanju precizne boje pod širokim kutovima gledanja, bez uobičajenog pomaka boja. Monitor koristi fosforne nanočestice koje apsorbiraju višak svjetlosti zaslona za prikaz vrhunskih boja, a da je tome tako pokazuju i rezultati od postignutih visokih 98 % pokrivenosti standardne DCI-P3 palete boja u skladu s definicijom udruženja SMPTE za kinematografsku kvalitetu slike. Dakle, s ovim monitorom možete biti sigurni da su boje prikazane na njemu baš onakvima kakve su zamišljene. Dodatno, tu je i HDR podrška koja je implementirana kroz nekoliko profila.

Peta brzina



Rezolucija zaslona je QHD, odnosno 2560 x 1440 točaka. Osim velike radne površine i bolje iskoristivosti svih 27 inča, veća rezolucija znači i više detalja u igrama. Ulazni signal deklariran je na kašnjenje do 1 ms, a osvježavanje slike je na gamerski visokih 144 Hz (HDMI) ili 240 Hz (DP). Osim u igrama gdje je ovakva velika brzina nužna, i u svakoj drugoj situaciji profitirat ćete od veće frekvencije osvježavanja. Jednom kada budete radili na monitoru sa 144 ili 240 Hz, povratak na standardnih 60 Hz činit će vam se kao da imate tehničkih poteškoća. Osim što Philips ovim monitorom donosi izvrsnu ergonomiju za savršenu poziciju gledanja, briga o zdravlju nastavljena je i kroz tehnologije smanjenja plavog svjetla i treperenja. Naime, LowBlue i tehnologija bez treperenja razvijeni su za manje naprezanja i zamaranja očiju koji su često izazvani višesatnim gledanjem u monitor. Osim u igrama, ovo je itekako korisno i pri svakodnevnom radu. Da je na ovome monitoru moguće istovremeno nešto raditi i igrati, pobrinula se MultiView mogućnost prikaza dva ulaza odjednom. Podijelite zaslon na dva s osobnim i prijenosnim računalom ili možda konzolom za istinski multitasking. Za kraj ostaje cijena. Ona se kod ovog monitora na našem tržištu kreće oko preporučenih 7200 kuna s uključenim PDV-om. Iako zvuči mnogo, to je zapravo realna cijena za monitor višeg ranga. Stoga, ako vam financije to omogućuju, ovo je monitor koji najtoplije preporučujemo.

Marin Režić

Možda ste propustili...

SAMSUNG PREDSTAVIO GALAXY TAB S6 LITE

Baterija za 14 sati neprekidne reprodukcije videa

MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Izvrsne performanse i vrhunska kamera

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike