Ekonomija
STUDENTE PRIPREMAJU ZA TRŽIŠTE RADA

Kroz stručnu se praksu upoznaju sa stvarnim svijetom poduzetništva
Objavljeno 24. studenog, 2022.
Suradnja EFOS-a i HUP-a dovela je do realizacije više od 326 dobrovoljnih studentskih praksi, dio studenata dobili posao

Studenti će danas-sutra tražiti posao, a mi ih kao znanstvena institucija moramo pripremiti za tržište rada, jer poslodavci očekuju radnike koji će pridonijeti rastu i razvoju njihovih poduzeća, dok država mora stvoriti regulatorni okvir da bi cijeli taj sustav što je moguće bolje funkcionirao.



Poručio je to prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, domaćin VI. Susreta znanosti i gospodarstva, održanom u ponedjeljak na tom fakultetu, a kojega je ova znanstvena ustanova organizirala u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Okupilo se 180 sudionika među kojima su, uz veliki broj iskusnih domaćih poduzetnika, karijernih savjetnika, predstavnika znanstvene zajednice i resornog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, izniman interes pokazali studenti koji su ispunili Aulu glagoljice. Kako i ne bi kada je središnja tema susreta bila "Tržište rada Republike Hrvatske i postpandemijski oporavak".

Tražili su se odgovori na brojna pitanja vezana uz problematiku uzroka i posljedica sveprisutnog jaza između poslovne i akademske zajednice te ključnih izazova sustava upravljanja karijerom, kao i pogleda iskusnih ali i mladih poduzetnika na stanje hrvatskog tržišta rada i pristupa obrazovanju.

Oporavak


Prof. Crnković ocijenio je da oporavak tržišta rada, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, za Ekonomski fakultet u Osijeku predstavlja pitanje od strateške važnosti i izazov je prema kojem oblikuju i svoj pristup visokom obrazovanju te stvaranju budućih stručnjaka u području ekonomskih znanosti i gospodarstva.

- Već dugi niz godina razvijamo sve kvalitetniju suradnju s poslovnom zajednicom i nadležnim ministarstvima, što je polučilo konkretnim rezultatima u vidu izmjene studijskih programa, organizacije studentskih praksi te povezivanja naših studenata s budućim poslodavcima. Upravo u takvom principu integracije znanosti i gospodarstva vidimo ispravan i dugoročno perspektivan smjer za stabilizaciju tržišta rada - naglasio je dekan EFOS-a.

Ova suradnja Ekonomskog fakulteta u Osijeku i HUP-a dovela je do realizacije više od 326 dobrovoljnih studentskih praksi, a Fakultet je uspostavio i suradnju s regionalnim koordinatorima pet županija kako bi se studentima omogućila i praksa iz područja strateškog planiranja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

O važnosti suradnje znanosti i gospodarstva, fakulteta i poduzetnika direktor osječkog Regionalnog ureda HUP-a Ivan Sarić kaže da su ovi susreti započeli 2014. godine, od kada traju razmjene iskustava.

- Osluškujemo što misle ljudi iz gospodarstva i znanosti, posebice studenti. Iz ovih susreta izrodile su se studentske stručne prakse prvo s Ekonomskim fakultetom, a proteklih godina proširile su se na sve sastavnice osječkog Sveučilišta. Prema povratnim informacijama iskustva studenata koji idu na praksu su vrlo dobra jer ostaju i zapošljavaju se na području svih naših pet slavonskih regija. Mogu najaviti i čvrsto povezivanje, jer je potpuno jasno da se sve ideje koje se u ovakvim susretima izrode mogu realizirati samo zajednički - ističe Sarić.

Prilika


Da je tome doista tako, potvrdila nam je i Lorena Orašinović, studentica druge godine diplomskog studija smjera Marketing na EFOS-u, koja izražava zadovoljstvo što je dobila priliku sudjelovati u praksi i pokazati svoje mogućnosti.

- Dobila sam priliku pokazati što zapravo mogu te pretvoriti teorijsko znanje u praksu. Tijekom studija zapravo nemamo toliko prilike vidjeti kako to naše znanje funkcionira u nekom poduzeću, i to je bila prilika da nešto novo naučimo. Uvjerila sam se da sve ono što učimo na fakultetu funkcionira u stvarnom svijetu - pojašnjava studentica Orašinović.
Tomislav Prusina
Praksa će postati obvezna za studente
Ivanka Mršo, vlasnica tvrtke M3-M.A.J. d.o.o., tijekom proteklog ljeta u svom je knjigovodstvenom servisu imala pet praktikantica, studentica EFOS-a.

- Zadovoljstvo je obostrano i došla sam ovdje kako bih dogovorila nastavak suradnje s EFOS-om. Stručna će praksa postati obvezna za studente, što je sigurno jako dobro za njih. Želim da se studenti ekonomije upoznaju sa stvarnim radom u privatnom sektoru i da nauče mnogo toga što u knjigovodstvenom servisu ima - poručila je Mršo.

Reformsko djelovanje
Iz HUP-a i dalje upozoravaju na potrebu reformi upisnih kvota na fakultetima. - Na sveučilištima je ostalo 11 tisuća neupisanih mjesta, što, osim o demografskoj katastrofi i iseljavanju, svjedoči o neusklađenosti visokog obrazovanja s potrebama tržišta rada. U tom je dijelu definitivno potrebno snažno reformsko djelovanje - kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Prof. Crnković ocijenio je da je oporavak tržišta rada od strateške važnosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike