Osijek
FOTOMONOGRAFIJA MARKA MRKONJIĆA

Novi pogled na Slavoniju i Baranju
Objavljeno 22. studenog, 2022.

"Pogled Slavonija - Baranja - Srijem" nova je fotomonografija koja promovira istok Hrvatske, a autorski joj je dvojac fotograf Marko Mrkonjić i Nikola Patković, novinar koji je bio zadužen da riječima dopuni prikaz našeg kraja fotografiranog iz zraka, dronom.
Mrkonjić vjeruje da je u svome naumu uspio, a Patković nam je rekao kako su se "uortačili" jer obojica dišu svoju Slavoniju. Pripremajući tekstove za stranice između Mrkonjićevih fotografija osjećao se, kaže, kao ptica. Slavoniju, taj zemaljski raj u kojem, kako navodi Matija Antun Relković, "rike teku sa četiri kraja", Mrkonjić je uokvirio četverostraničnim pravokutnim okvirom fotosenzora. Na trenutak je zaustavio prirodne mijene koje su neprestano godinu dana tekle ispod drona kojim je autor putovao istokom Hrvatske. Osim između korica izdanja fotografije su se mogle vidjeti i na panelima na izložbi u Arheološkom muzeju, gdje je održana promocija.


- Monografijom nudim pogled iz jedne druge perspektive, imam puno panorama koje su nastale snimanjem devet fotografija i njihovim spajanjem u jednu. Sve su fotografije iz zraka, meni su one čarobne - kaže Mrkonjić. D.P.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SIMPOZIJ UDRUGE COLONOS

Kako se nositi s bolesti crijeva

2

ANA MIKIĆ ČOLIĆ, SVEUČILIŠNA PROFESORICA

Legica iz Županje napisala
knjigu o jezičnim duminama

3

UDRUGA CEREBRO OBILJEŽILA 40. ROĐENDAN

Moždani ubije dvostruko više žena nego rak dojke