Svijet
BIH: RAZLIČITI DOŽIVLJAJI JEDNOG “RATNOG” DATUMA

Obljetnica Daytona samo Dodiku i Rusima zanimljiva
Objavljeno 21. studenog, 2022.

Posljednji rat u BiH okončan je 21. studenoga 1995., kada je nakon višetjednih pregovora, uz posredovanje američke diplomacije, parafiran mirovni sporazum u zrakoplovnoj bazi u Daytonu, u Ohiju, no toga datuma su se u ponedjeljak sjetili uglavnom mediji, dok su političke reakcije bile rijetke.



Izaslanstva koja su predvodili tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, parafirala su sporazum kojim je okončan troipolgodišnji rat, a tadašnja RBiH definirana je kao nova država BiH, s unutarnjim ustrojem na temelju dva entiteta. Za Brčko je dogovorena međunarodna arbitraža, koja je kasnije dovela do uspostave posebnog distrikta na tom strateški važnom dijelu teritorija, koji i danas presijeca Republiku Srpsku na dva dijela. Daytonski sporazum svečano je potpisan 14. prosinca 1995., u Parizu, u nazočnosti šefova država ili vlada svih važnijih zapadnih država i Rusije.

BiH i danas grca u dubokoj političkoj krizi, a kao i svi drugi značajniji datumi, tako se i parafiranje sporazuma u Daytonu u BiH obilježava na različite načine, ovisno o tome o kojem entitetu je riječ. U RS-u su 21. studenoga proglasili entitetskim praznikom, dok je u Federaciji BiH bio uobičajeni radni dan. Na tu obljetnicu nije se osvrnuo nitko od aktivnih hrvatskih i bošnjačkih političara, a predsjednik RS Milorad Dodik kaže da je to datum kada su Srbi "odlučili biti u državnoj zajednici koja se zove BiH". Nezadovoljan je intervencijama međunarodne zajednice nakon rata i tvrdi kako je time oskvrnuta bit Daytonskog sporazuma "pa će se vidjeti što će biti dalje". Svakako će raditi na vraćanju svih ovlasti entitetima. Taj je projekt, kaže, tek privremeno po strani, zbog rata u Ukrajini. "Dajte nam ustavnu poziciju i ustavnu BiH. Ako je nema, neće biti nikakva", kazao je Dodik u Banjoj Luci, opet aludirajući na moguće odcjepljenje.

Neizravnu potporu odmah mu je dalo veleposlanstvo Rusije u BiH, pozivajući na hitno ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR). U izjavi navode da se Rusija, kao jedan od jamaca Daytonskog sporazuma, striktno zalaže za poštivanje temeljenih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a odbacuje “pokušaje vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju nepokolebljive temelje moderne BiH”. Kažu da izmjene Daytona “mogu imati nepovratne i opasne posljedice”. H
Miro Lazović

ratni čelnik parlamenta BiH

Politički ciljevi koji su bili na pozornici 1996. ni danas nisu nestali, a loša ustavna rješenja samo su pridonijela jačanju etničkih podjela. To nije bilo rješenje koje je pridonijelo uspostavi stabilne i funkcionalne države. Velika je šteta što je BiH 2006. propustila usvojiti “travanjski paket” ustavnih reformi koji je nudio SAD i mogao je biti kvalitetna nadogradnja manjkavih rješenja Daytona.

Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike