Sport
VLADIMIR ČOHAR, ČLAN UPRAVE NK OSIJEK

Pampas gotov početkom 2023. godine, ali selidbe ipak neće biti prije travnja
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Vlasnik teško može biti zadovoljan onim što se postiglo unatrag dvije godine, ali Uprava i dalje ima njegovo povjerenje

Okončanjem jesenskog dijela sezone u kojoj je NK Osijek na trećem mjestu prvenstvene tablice i kao četvrtfinalist Kupa završila je era klupske strategije koja je postavljena prije dvije i pol godine.



Tada je u ljeto 2020. godine došlo do promjena u klupskoj rukovodećoj strukturi, predsjednika Ivana Meštrovića naslijedio je tadašnji dopredsjednik Ferenc Sakalj, koji je na izvršne dužnosti postavio nove ljude. Jednu od najvažnijih uloga dobio je Vladimir Čohar, koji je otvoreno progovorio o određenim promjenama koje će se dogoditi u NK-u Osijek dolaskom nove kalendarske godine. Nova strategija ne donosi dramatične promjene u načinu rukovođenja klubom, već se radi o želji da NK Osijek postane više samoodrživ, a time manje ovisan o novcu koji dobiva od svog vlasnika.

Pampas je temelj


Što sadržava nova strategija upravljanja klubom?

- Kako bi se jasnije razumjelo u kojem smjeru želimo dalje ići, trebamo se vratiti dvije i pol godine unatrag. Na početku tada zamišljenog trogodišnjeg razdoblja odredili smo visoke rezultatske ciljeve. Željeli smo napasti titulu prvaka, osvojiti trofej ili se plasirati u skupinu nekog od europskih natjecanja. Za ostvarenje tih ciljeva vlasnik kluba bio je sklon uložiti značajno veći novac u odnosu na prethodne godine. Budžet nam je u tom razdoblju bio na rekordnoj razini, a taj ciklus trebao se poklopiti s preseljenjem na novi stadion. Zamišljeno je bilo da kulminacija te strategije dođe s prvom sezonom na Pampasu koja se trebala dogoditi ove godine. Nažalost, ništa od toga što smo planirali nije se dogodilo. Stoga su vlasnici kluba, posve prirodno, odlučili preispitati taj plan, te se odlučilo na određene korekcije klupske strategije. Ne radi se o velikim promjenama jer NK Osijek će se i dalje boriti za najviše ciljeve, već su izmijenjeni prioriteti. Sada nam je najvažnije završiti stadion, jer kraj njegove izgradnje bit će najveća pobjeda svih nas u klubu. NK Osijek će time konačno dobiti infrastrukturu kakvu zaslužuje i koja će mu omogućiti daljnji normalan razvoj na svim razinama. Strategija koju smo zacrtali prije dvije i pol godine, nažalost, zapinjala je na stvarima na koje nismo mogli imati utjecaj, poput koronavirusa, gospodarskih problema koje je pandemija izazvala, pa, na koncu, i zbog rata u Ukrajini. Međutim, ta velika ulaganja u doba vrhunca koronakrize samo govore koliko je vlasniku bilo stalo do rezultatskog iskoraka. Nakon tog razdoblja, u kojemu smo se, moram priznati, malo zaigrali s visinom budžeta, a nismo ostvarili rezultate koje smo željeli, odlučili smo "stati na loptu" i ići polaganije. Rezultatski ciljevi ostat će isti, a pokušavat ćemo ih ostvariti s proračunom koji je realniji za HNL. Potencijal u igračkom kadru imamo, a uskoro ćemo ga imati i u infrastrukturi, pa smo procijenili kako ta korekcija, prije svega, financijske strategije neće utjecati na uspješnost kluba u budućem razdoblju.

Kako će promjene utjecati na opstojnost NK-a Osijek?

- Proračunske korekcije ni na koji način neće utjecati na normalno funkcioniranje kluba. One imaju za cilj postići samoodrživost NK-a Osijek. Želimo postići balans kada su prihodi u pitanju. Danas se klub financira u omjeru koji nije dugoročno održiv jer 95 posto prihoda dolazi od sponzora, a tek pet posto iz svih ostalih izvora poput transfera, TV prava, prodaje ulaznica i slično. Takav omjer trenutačno je na snazi jer u protekle dvije godine ciljano nismo išli na puno izlaznih transfera jer smo lovili rezultat. Kada se ti planovi nisu ostvarili, ostalo je logično pitanje što sad sa svim tim igračima. Morat ćemo krenuti u racionalizaciju igračkog kadra, ali to nije proces koji se može odviti preko noći. Naša je želja u sljedećem razdoblju imati više prihoda od transfera, a manje se oslanjati na financijske intervencije klupskih vlasnika. Željeni omjer sponzorskih i ostalih prihoda trebao bi doći na 50:50 posto. Naša je želja vlasniku pokazati kako smo sposobni sami popunjavati dobar dio budžeta, a nekakve posebne financijske injekcije koje možemo dobiti od vlasnika trebale bi postati iznimka, a ne pravilo.

Ima li nova strategija određeni rok trajanja?

- Nema određeni rok jer se bazira na samoodrživosti kluba, pa je samim time dugoročna. U prethodne dvije godine vlasnik bi teško trebao biti zadovoljan onim što se postiglo, ali unatoč tome ova Uprava i dalje ima njegovo povjerenje, no to se može brzo promijeniti ako ne budemo uspješni. Zato smo morali nešto mijenjati u načinu vođenja kluba i stvoriti dugoročan plan poslovanja čiji je glavni cilj postići razinu u kojoj će NK Osijek vlasniku biti manje opterećenje nego što je to danas slučaj. Riječ je o odgovornom i racionalnom upravljanju klubom, a to je promišljanje koje ne ovisi o roku ili tome tko je vlasnik ili tko sjedi u Upravi kluba.

Temelj nove strategije je preseljenje na Pampas. Kada će se dogoditi odlazak u novi dom?

- Napredak na izgradnji stadiona u posljednjih pola godine je i više nego vidljiv. Postoji nekoliko različitih tumačenja zaključka - stadion je gotov. Ako se radovi nastave ovom dinamikom, stadion će izvana izgledati kao završen. U siječnju ili veljači građevinski bi trebao biti potpuno završen. No riječ je o kapitalnom objektu koji treba udovoljiti brojnim zakonskim aktima, a te će se obveze rješavati do ožujka. Još nemamo konačnu odluku kada ćemo i na koji način otvoriti stadion, ali sigurno je da će stadion biti otvoren utakmicom NK-a Osijek. Stalo nam je da to bude događaj koji će se pamtiti i zato ćemo učiniti sve kako bismo izbjegli bilo kakve pogreške "u koracima" prilikom otvaranja stadiona. U ovom trenutku najvažnije je potpuno završiti izgradnju, a kada se to ostvari, lako ćemo donijeti odluku o tome kada i na koji način ćemo ga otvoriti. Zato mi je teško reći kada ćemo odigrati prvu utakmicu na Pampasu, ali siguran sam kako to neće biti prije travnja sljedeće godine.

Rene nije upitan


Ostaje li Rene Poms na klupi?

- Rene je neočekivano dobio priliku i pokazao se kao odlično trenersko rješenje. Na početku, u javnosti možda nije izgledalo kao da ima našu punu podršku, ali bio je to osjetljiv trenutak u kojemu smo mogli sve dobiti ili sve izgubiti. Srećom, s Reneom smo sve dobili. Način na koji smo igrali i rezultati koje smo postizali daju nam za pravo da kažemo kako je on dobro rješenje za nas. Zato nećemo dopustiti da ga izgubimo. Razgovori s Reneom oko novog ugovora su obavljeni, praktički je sve dogovoreno, pa očekujem kako ćemo ga potpisati u prvim danima priprema za drugi dio sezone, što znači početkom prosinca. Priliku za daljnje dokazivanje apsolutno je zaslužio, a ugovor će vrijediti do ljeta 2024. godine. Novi njegov ugovor po svemu se uklapa u novu financijsku strategiju kluba.

Kakav status klub ima u HNS-u?

- Osijek je jedan od rijetkih klubova koji se ponaša u skladu s ugledom te poštuje sve institucije kojima pripada. Smatram kako NK Osijek ima dobru poziciju pri HNS-u. Veliku podršku imamo u gospodinu Anti Vučemiloviću-Šimunoviću koji je dopredsjednik HNS-a čija se riječ u HNS-u itekako uvažava, a on na pravi način zastupa interese NK-a Osijek, kao nositelja kvalitete, ali i svih klubova iz Osječko-baranjske županije. Odlično surađujemo sa svima, pa mislim kako je NK Osijek u tom kontekstu primjer za sve ostale klubove. Naši odnosi s HNS-om su na visokoj razini, a trudimo ih se i poboljšati.

Zašto se NK Osijek rijetko oglašava nakon što bude oštećen od strane sudaca?

- Što se reakcija na suđenje tiče, imamo jasnu strategiju komunikacije. Ona je inicirana od vlasnika kluba, a temeljena je na iskustvima iz prošlosti. Ranije je NK Osijek znao podignuti veliku prašinu nakon što bi bio oštećen od sudaca, ali se takav način komunikacije nije pokazao svrhovitim jer se ništa ne bi promijenilo. Usuđujem se reći kako je klub samo imao još većih problema. Zbog toga smo odlučili tom problemu pristupiti tako što ćemo djelovati institucionalno, a ne preko medija. Problemi sa suđenjem postoje i ne treba ih gurati pod tepih, ali nećemo ih riješiti stvaranjem atmosfere linča. To je loše za imidž hrvatskog nogometa u cjelini. Zbog toga smatramo kako te probleme treba rješavati na konstruktivan način. Razgovorima, prijedlozima i idejama, a ne dizanjem medijske prašine - zaključio je Čohar.

Dalibor Keler
Pokušavamo zadržati Lászla
- U Hrvatskoj u ovom trenutku ne postoji klub koji Kleinheislera ne bi htio imati u svojim redovima. Iz tog aspekta mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ga zadržali. S njegovim agentom već duže vrijeme razgovaramo o tome ali imamo jasne financijske smjernice kojih ćemo se pridržavati. Ponuda koju mu možemo dati vrlo je korektna i na razini njegove kvalitete. No bavimo se poslom u kojemu vlada zakon slobodnog tržišta, pa ako on procijeni kako za njega i njegovu obitelj postoji bolja opcija, stisnut ćemo si ruke i zahvaliti mu na svemu što je dao Osijeku - odgovara Čohar na pitanje ostaje li László Kleinheisler u Osijeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike