Crna kronika
CRNI VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Dijete poginulo u slijetanju auta, vozač u naletu vlaka
Objavljeno 21. studenog, 2022.
U prevrtanju auta kod Budimaca ispali su roditelji i dječak, koji je poginuo

Crni vikend je iza nas, u dvije prometne nesreće dvije su osobe poginule u Osječko-baranjskoj županiji, 4-godišnje dijete i 66-godišnji muškarac. U prvoj nesreći, koja se na cesti između Podgorača i Budimaca dogodila u petak oko 19 sati, poginuo je 4-godišnji dječak.



- Do nesreće je došlo kada je 37-godišnjak vozeći se autom iz smjera Podgorača prema Budimcima u zavoju zbog neprilagođene brzine i slabije vidljivosti sletio vozilom s kolnika u kanal. Auto se potom višestruko prevrnuo zbog čega su svi ispali iz vozila. Vozač je teško ozlijeđen, 32-godišnjakinja je zdobila teške ozljede opasne za život, a 4-godišnje dijete preminuo je na mjestu nesreće. Očevid na mjestu događaja obavila je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Osijeku u suradnji s djelatnicima PP Našice - doznajemo iz PU osječko-baranjske. Od petka u 20.20 do subote u 00.10 promet na tom dijelu ceste bio je zatvoren.

Druga tragedija dogodila se u nedjelju oko 1.10 u Ernestinovu kada je u sudaru automobila Mercedes E klase i teretnog vlaka poginuo 66-godišnjak iz Viškovaca. On je vozio automobil ernestinovačkom Ulicom Ivana Gorana Kovačića. Dolaskom do prijelaza ceste preko željezničke pruge, koja je označena znakom STOP i Andrijinim križem, nije se zaustavio, već je nastavio vožnju. Baš u tom trenutku naišao je teretni vlak koji je udario u prednji lijevi bočni dio automobila. Vozač automobila na mjestu nesreće smrtno je stradao. Očevid na mjestu događaja obavila je očevidna ekipa Postaje prometne policije Osijek.

U pomoć su pozvani i vatrogasci. Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek poziv u pomoć dobila je u 1.23. Na intervenciju je izišlo 10 vatrogasaca s tri vozila. Vatrogasci su hidrauličnim uređajem razrezali karoseriju automobila kako bi ekipa hitne pomoći mogla doći do stradalog vozača. Nažalost, nije mu bilo pomoći. Na mjestu nesreće ostala su dežurati četiri vatrogasca iz DVD-a Ernestinovo koja su izišla na teren s jednim vozilom. O silini sudara svjedočio je Mercedes E klase pokraj pruge.

Ova nesreća identična je onoj koja se dogodila 3. studenoga kada je 76-godišnji vozač automobila smrtno stradao u naletu vlaka na pružnom prijelazu između Josipovca i Samatovaca. Vozač je automobilom u četvrtak, 3. studenoga, oko 10.50 izletio pred vlak, a od siline udara vozilo je odbačeno desetak metara od pruge. Policija je utvrdila kako se vozač automobila iz Osijeka kretao lokalnom cestom između Petrijevaca i Cerovca. Dolaskom do prijelaza ceste preko željezničke pruge koji je označen prometnim znakovima nije se zaustavio, već je nastavio vožnju, pri čemu je u lijevi bočni dio automobila udario putnički vlak. I Osječanin je zbog teških ozljeda preminuo na mjestu nesreće.

Prema podatcima iz HŽ Infrastrukture, od 2015. do 2020. godine na pružnim prijelazima u Hrvatskoj smrtno je stradalo 35 osoba. Na prijelazima osiguranim signalno-sigurnosnim uređajem poginule su 23 osobe, na prijelazima osiguranima prometnim znakovima poginulo je 11 osoba te jedna na pješačkom prijelazu.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike