Kultura
DHL OGRANAK ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Obilježena 41. obljetnica osnutka
Objavljeno 21. studenog, 2022.

Kao posljednje događanje u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2022. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bila je domaćin obilježavanja 41. obljetnice utemeljenja Društva hrvatskih književnika Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog, najstarijeg ogranka DHK utemeljenoga 1981. u Vinkovcima, tada pod nazivom Sekcija DKH za Slavoniju i Baranju.Nakon što je sudionike i goste pozdravila ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić i pročelnica za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić, program pod nazivom "Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska" vodio je Mirko Ćurić, aktualni predsjednik DHK Ogranka i podsjetio kako je prvi ogranak u Hrvatskoj osnovan u Vinkovcima i bio je uzor za ostale koji su kasnije osnivani u drugim krajevima Hrvatske.

- Ovdje je ishodište i tu je niknula ta ideja o ograncima i zato vrlo često naš tradicionalni godišnji skup pri kraju godine održavamo upravo u Vinkovcima. Bit će ovo još jedno ugodno druženje na kojemu ćemo porazgovarati o književnosti, o svemu onome što nas u toj književnosti veseli i muči i pokazati da su Vinkovci i dalje jedno važno središte hrvatske književnosti i da Slavonija također ima pristojan broj i mladih i starih autora - rekao je Ćurić dodajući kako su se u vinkovačkoj knjižnici okupili književnici iz Hrvatske, bosanske Posavine i Vojvodine te podsjetio kako su unutar programa bile dvije podteme. Prva je bila "Josip Kozarac (1858.-1906.) i Nikola Tordinac (1858.-1888.): vinkovački gimnazijalci i hrvatski književnici kao - (ne)poznati pjesnici".

- To su dva književnika istoga godišta, koji su zajedno išli u školu, zajedno su počinjali pisati i počela su obojica s pjesmama i nekako su obojica zaključila da te njihove pjesme nisu dovoljno dobre i da se treba okrenuti prozi i nekakvim drugim elementima. Međutim, nakon nekog vremena koje je prošlo sve se revalorizira, pa tako i to. Pokušali smo revalorizirati njihovo stvaralaštvo u pjesničkom smislu i vidjeti jesu li oni zapravo pogriješili kada su krenuli u prozu ili su se mogli baviti paralelno i jednim i drugim - pojasnio je Ćurić.

Obljetnice dvojice uglednih članova društva, poznatih hrvatskih književnika, Stjepana Tomaša, koji ove godine obilježava 75 godina života i 50 godina od objavljivanja svoje prve knjige, i Josipa Cvenića, koji obilježava 70 godina života, bila je druga podtema programa "Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska".

- Nekako sam se i ja prišuljao u ovaj bogati program sa svojim malim obljetnicama. To je, naravno, sporedna stvar, ali eto dogodilo se da sam doživio 75 godina i 50 godina stvaralačkoga rada. Prije 50 godina u Zagrebu je izišla moja prva knjiga "Sveti bunar", a sada je u Bizovcu izišlo drugo izdanje. Meni pisanje nikada nije bilo prva stvar u životu. To je bila obitelj, to je bio posao, a za pisanje ono ostalo. A sada je tu 25, 26 knjiga i nekoliko drama od kojih su dvije doživjele i postavljanje na scenu. I puno je lijepih trenutaka kroz tih 50 godina, pa i sada pod stare dane poput toga da netko kao što je to gospodin Jan Doležal, kojega nikada nisam vidio niti čuo, prevede na češki moju knjigu "Smrtna ura", koja je izišla prije 40 godina. To su stvari koje vesele - rekao je Tomaš.

M. Flego
Možda ste propustili...

KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG

Ukrainian Classical Ballet nastupa 12. veljače

“NEMOŠ POBJEĆ OD NEDJELJE”

KC predstava 1. i 2. veljače

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3