Zdravlje
NE ZAMARAJTE SE DODACIMA PREHRANI ZA ZDRAVLJE SRCA

Dodatci prehrani koje uzimamo za zdravlje srca ne pomažu u snižavanju “lošeg” kolesterola
Objavljeno 21. studenog, 2022.

Neki ljudi vjeruju da će uobičajeni dodaci prehrani poput ribljeg ulja, češnjaka, cimeta, kurkuma, biljnih sterola i crvene riže smanjiti njihov "loš" kolesterol. "Loš" kolesterol, poznat u medicinskoj zajednici kao lipoproteini niske gustoće, ili LDL, može izazvati nakupljanje masnih naslaga u arterijama.



Masne naslage


Masne naslage mogu blokirati protok kisika i krvi koji su srcu potrebni za rad, a blokada može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Znanstvenici su usporedili učinak dodataka prehrani s utjecajem niske doze statina, lijeka za snižavanje kolesterola i placeba koji ne čini ništa. Znanstvenici su napravili ovu usporedbu u nasumičnom jednostruko slijepom kliničkom ispitivanju koje je uključivalo 190 odraslih osoba bez prethodne povijesti kardiovaskularnih bolesti. Sudionici studije bili su u dobi od 40 do 75 godina, a različite skupine tijekom 28 dana dobivale su niske doze statina nazvanog rosuvastatin, placebo, riblje ulje, cimet, češnjak, kurkumu, biljne sterole ili crvenu rižu. Statin je imao najveći učinak i značajno je snizio LDL u usporedbi s dodacima i placebom.

Prosječno smanjenje LDL-a nakon 28 dana uzimanja statina bilo je gotovo 40 posto. Statin je također imao dodatni učinak na ukupni kolesterol koji je pao u prosjeku za 24 posto i na trigliceride u krvi koji su pali za 19 posto. Nitko od ljudi koji su uzimali dodatke prehrani nije zabilježio značajno smanjenje LDL kolesterola, ukupnog kolesterola ili triglicerida u krvi, a njihovi su rezultati bili slični onima kod ljudi koji su uzimali placebo. Iako je bilo sličnih nuspojava u svim skupinama, postojao je brojčano veći broj problema među onima koji su uzimali biljne sterole ili crvenu rižu.

"Ovu smo studiju osmislili jer su mnogi od nas imali isto iskustvo pokušavajući preporučiti terapije utemeljene na dokazima koje smanjuju kardiovaskularne rizike za pacijente, a oni bi samo rekli ‘ne, hvala, samo ću isprobati ovaj dodatak‘", rekla je autorica studije dr. Karol Watson, profesorica medicine/kardiologije i suvoditeljica programa preventivne kardiologije UCLA.

Bez testiranja


Dr. Steven Nissen, kardiolog i istraživač na klinici Cleveland i koautor studije, rekao je da pacijenti često ne znaju da se dodaci prehrani ne testiraju u kliničkim ispitivanjima. On te dodatke naziva "zmijskim uljem 21. stoljeća". U Sjedinjenim Državama, Zakon o dodacima prehrani i zdravstvenom obrazovanju iz 1994. oštro je ograničio mogućnost američke uprave za hranu i lijekove da regulira dodatke prehrani.

Za razliku od farmaceutskih proizvoda koji moraju biti dokazano sigurni i učinkoviti za namjeravanu upotrebu prije nego što ih tvrtka može plasirati na tržište, FDA ne mora odobriti dodatke prehrani prije nego što se mogu prodati. Tek nakon što se nađu na tržištu i dokaže se da nisu sigurni, FDA može uskočiti i regulirati ih. Pacijenti vjeruju da su provedene studije i da su učinkoviti kao statini i da ih mogu spasiti jer su prirodni, ali prirodno ne znači sigurno i ne znači da su učinkoviti. H
Najčitanije iz rubrike