Zdravlje
ARGANOVO ULJE

Smiruje nadraženu i oštećenu kožu, hrani ju, njeguje i osvježava
Objavljeno 21. studenog, 2022.

Ulje argana poznato je i popularno pod nazivom marokansko ulje, a dobiva se iz oraščića, plodova drveta argana, koje raste u Maroku. Sadržava zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa-linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide, a tokoferoli, poznatiji kao vitamin E, najvrjedniji su sastojak arganova ulja. Tom se vitaminu pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Nezamjenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suhog vlasišta. Drugi važan sastojak arganova ulja su karoteni, koji štite kožu od UV zračenja. Arganovo ulje može biti vrlo hranjiva podloga za šminku, ili uobičajenu kremu za njegu lica i tijela. Ne masti kožu, a prirodno je hidratizira, pa je pogodno i za one koji imaju mješovitu i kožu sklonu nepravilnostima.



Bogatstvo linolenske kiseline i drugih hranjivih sastojaka čini arganovo ulje izvrsnim rješenjem za problematičnu kožu, sklonu aknama i prištićima. Smanjuje količinu sebuma u masnoj koži i upalne procese na koži, pa je pogodno kao prirodni tretman za akne, u bilo kojoj životnoj dobi. Arganovo ulje smiruje nadraženu i oštećenu kožu te je prirodno hrani i njeguje. Stoga se upotrebljava i za tretman kože nakon opeklina, ali i nadraženosti nakon brijanja, kao i za razna oštećenja koji su uzrok suhe i ispucale kože.

Nježno djelovanje arganova ulja prikladno je i u zaštiti kože od strija. Potiče elastičnost i dubinski hrani kožu, a mogu ga upotrebljavati i trudnice. Kod postojećih strija arganovo ulje može pomoći da budu manje vidljive, a ako se pomiješa s malo smeđega šećera te se umasira u zahvaćeno područje i potom ispere vodom, djelovat će na ublažavanje strija. Hrani, njeguje, osvježava i čisti kožu, osigurava joj sjaj, njegu i zdravlje, tako da je ovo višenamjensko ulje svakako poželjno imati i u kozmetičkom ormariću, ali i među pripravcima za liječenje navedenih tegoba.

Lakše raščešljavanje, nahranjena i sjajna kosa te manje ispucalih vrhova rezultat su korištenja arganovog ulja kao prirodnog regeneratora za kosu. Zaštitit će ju od vjetra, sunca, morske soli, kao i od oštećenja koja mogu nastati čestom upotrebom sušila za kosu i drugih uređaja za tretman kose. Arganovo ulje može se nanijeti na suhu ili mokru kosu, ali ga ne treba ispirati. Meke, nježne i njegovane usne zajamčene su uporabom samo jedne do dvije kapi ovog ulja, koje će ih zaštititi od sunca i vjetra. Pomaže i u zdravlju noktiju, jer sprječava njihovo pucanje, hrani nokte, štiti kožicu i daje noktima prirodni sjaj. Također je zaštita od bolnih i neugodnih zanoktica. Rabite ga kao bazu za njegu noktiju, prije nanošenja laka i za svakodnevnu njegu ruku. Čuvajte ga u staklenoj ambalaži na tamnom mjestu. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa