Osijek
OSJEČANIN NA NEW YORK MARATONU

Stomatolog za 40 minuta brži od Ashtona Kutchera
Objavljeno 15. studenog, 2022.
Josip Čes, iako rekreativac, istrčao je čuveni newyorški maraton za tri sata i 14 minuta. Doživljaj za cijeli život

Kada trkač rekreativac krene u avanturu bavljenja ovim sportom prvo se bori s kilometrima. Potom slijedi borba s vremenom, odnosno štopericom, koja zapravo nikada ne završava. Nakon određenog vremena trkači dobiju želju sudjelovati na što više različitih utrka, pa i onim najvećima.



Jedan od tih je i dr. Josip Čes, poznati osječki stomatolog, koji je nedavno sudjelovao na čuvenom Newyorškom maratonu. Radi se o jednom od najvećih svjetskih maratona koji pripada skupini World major marathon, zajedno s onim u Bostonu, Chicagu, Londonu, Berlinu i Tokiju. Radi se o svojevrsnom maratonskom Grand slamu.

- Kada ovo doživiš, sudjelovanje među više od 50 tisuća natjecatelja iz cijelog svijeta i kada trčiš kroz sve čuvene newyorške četvrti, naravno da dobiješ želju istrčati i preostale velike maratone. Do kraja života vjerujem da će mi se želja i ostvariti - rekao je dr. Čes, koji nam se javio videopozivom iz New Yorka. Bio mu je ovo treći uopće istrčani maraton u životu. Vrijeme od 3:14,15 sati vrlo je dobro za jednog trkača rekreativca. Prema vlastitom priznanju bio je najbrži s naših tzv. balkanskih prostora na New York marathon 2023. Ispred njega bila je jedino jedna Hrvatica koja već godinama živi u New Yorku, a u konkurenciji je bila još jedna Osječanka - Biljana Kumer.

- Start je bio na Staten Islandu, pa sam se na dan utrke morao dići prije svitanja kako bih u pet sati stigao na trajekt do Staten Islanda, što je nekih sat vremena vožnje, a potom sudionike prevoze autobusi. Ja sam s utrkom krenuo oko 9.10 sati, ne mnogo poslije ovih najboljih trkača koji su prvi kretali. Poslije se trči kroz Brooklyn, Queens, Bronx i Manhattan, a cilj je u Central parku. Kroz cijelu rutu, osim publike prate te i nastupi brojnih bendova.

Koliko je Josipovo vrijeme kvalitetno svjedoči da je svoje ime i prezime mogao pronaći i na stranicama New York Timesa. Najpoznatije dnevne novine SAD-a, s jednom od najvećih tiraža u svijetu nakon svakog newyorškog maratona tradicionalno objavljuju imena onih koji su istrčali maraton ispod četiri sata. Osječanin je pronašao i svoje ime i prezime. Na stranicama New york Timesa među onima koji je završio utrku ispod četiri sata bio je i glumac Ashton Kutcher. On je istrčao maraton u vremenu 3:54:01, gotovo 40 minuta sporije od osječkog stomatologa!

Krešimir Lacković
Na prvom maratonu 127 trkača
Sve je počelo davne 1970., kada je Fred Lebow (podrijetlom Rumunj s Transilvanije), uložio 300 dolara u organizaciju prve trke. Nastupilo je 127 trkača, a završilo 55, od čega samo jedna žena. Startnina je iznosila jedan dolar, a današnja startnina iznosi 250. Kasnije se broj natjecatelja iz godine u godinu povećavao, da bi se ove godine na startu pojavilo više od 50.000 trkača. New York ne propuštaju ni najbolji svjetski maratonci, zbog prestiža, ali i bogatog nagradnog fonda.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike