Svijet
REPUBLIKANCIMA ZASTUPNIČKI DOM, KOME SENAT?

Izostao očekivani “crveni val”, demokrati iznad očekivanja
Objavljeno 9. studenog, 2022.

Republikanci su u prednosti u dosad poznatim rezultatima američkih međuizbora, ali su demokrati prošli bolje nego što se očekivalo i u srijedu se još nije znalo hoće li predsjednik Joe Biden zadržati kontrolu nad Kongresom, što mu je važno za provedbu ciljeva do kraja mandata. Biralo se 35 mjesta u Senatu (malo više od trećine) te svih 435 mjesta u Zastupničkom domu kao i 30-ak guvernera.



Neke od najnapetijih utrka za mjesta u Zastupničkom domu još nisu završene, no republikanci su ipak priznali da se najavljivani "crveni val" (nazvan prema boji njihove stranke) ipak nije ostvario. Republikanci su u donjem domu parlamenta zasad ostvarili 199 mandata, a demokrati 178. Ta razlika, međutim, vara jer se radi o samo šest "otetih" mandata, koji su iz dosad demokratskih ruku prešli u republikanske, što u konačnici donosi samo jedno mjesto više od minimuma potrebnog da preuzmu donji dom od demokrata, ističe institut Edison Research. Naravno, i ta tanka većina omogućila bi im da blokiraju Bidenove prioritetne zakone te da otvore rasprave o propustima u njegovoj administraciji i obitelji.

Većina kad se probude



Demokrati su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Čini se da se Bidenu njegova usredotočenost na prava na pobačaj isplatila. Raspoloženje u Bijeloj kući znatno se podignulo nakon što je demokratski kandidat za guvernera u Pennsylvaniji John Fetterman pobijedio ljubimca Donalda Trumpa, slavnog TV doktora Mehmeta Oza. Time su povećani demokratski izgledi da zadrže vlast u Senatu, iako je priča daleko od gotove jer se tek čekaju ishodi napetih utrka u Arizoni, Wisconsinu, Georgiji i Nevadi. Omjer snaga u Senatu zasad je 48-48 (ukupno ima 100 zastupnika). Georgia će gotovo sigurno morati u 2. krug jer po njihovom zakonu nitko nema dovoljno za pobjedu. U sadašnjem sazivu Senata obje stranke imaju jednak broj zastupnika, no demokrati imaju većinu jer je po zakonu presudan glas potpredsjednice Kamale Harris. Više od 46 milijuna Amerikanca glasalo je prije izbornog dana, poštom ili osobno, pa je prebrojavanje trajalo.

Ako ovladaju Zastupničkim domom, republikanci će pokušati plafon saveznog zaduživanja koristiti kao polugu za dublje rezanje potrošnje. Također će tražiti trajno ozakonjenje rezanja poreza za građane prema zakonu koji je donio Trump, te nastojati zaštititi smanjenje korporativnih poreza. Vođa republikanaca u tom domu Kevin McCarthy nadao se slavodobitno obznaniti pobjedu koja mu omogućava da bude predsjednik Zastupničkog doma, treće najviše dužnosti u SAD-u. Umjesto toga, pristašama je poručio da će, kada se probude - oni imati većinu.

Inflacija i pobačaj



U SAD-u vladajuća stranka uobičajeno gubi izbore na polovini predsjedničkog mandata, a aktualnom predsjedniku Bidenu otegotna je okolnost i izniman pad popularnosti. No republikanski senator Lindsey Graham priznao je da se njihove nade u "crveni val" nisu ostvarile. "Republikanski val nije se dogodio, to je točno", ističe. Aktualna predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, kaže da su njihovi kandidati ostvarili bolje rezultate od očekivanih.

Dodajmo i da je republikanac Chuck Grassley (89), senator iz Iowe, osvojio već 8. mandat, na kraju kojeg će imati 95 godina. Demokratkinja Maura Healey (51) bit će prva guvernerka (Massachusetts), otvoreno deklarirana kao lezbijka, a 25-godišnji demokrat Maxwell Frost bit će prvi pripadnik generacije "Z" u Kongresu. Bivša Trumpova glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders je pak guvernerka Arkansasa.

Visoka stopa inflacija i pravo na pobačaj bili su teme važne biračima, kao i borba protiv kriminala, što je bilo u fokusu završne republikanske kampanje.

Igor Bošnjak
IZBORI DOKAZ DA JE TRUMP PROŠLOST
Republikanac Ron DeSantis ponovno je izabran za guvernera Floride. Zvijezda u usponu tvrde desnice, na Floridi je pobijedio s prednošću od gotovo 20 %. Upravo bi ovaj bivši vojnik s uglađenim imidžem obiteljskog čovjeka mogao biti glavni izazivač Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine. Hrvatski analitičar Mate Mijić smatra da su ovi rezultati dokaz da je Trump prošlost. Mijić je u objavi na Facebooku napisao kako je Trump htio pokazati DeSantisu da može utjecati na njegov rezultat i da mu o njegovoj volji ovisi politička karijera. “Loša procjena. DeSantis je ostvario povijesni rezultat, a njegovo odmicanje od Trumpa dovelo ga je u poziciju neformalnog lidera republikanaca. Kandidati koji su imali Trumpovu podršku redom su izgubili ili su na pragu poraza”, naveo je Mijić.

Kremlj: Izbori u SAD-u ne mijenjaju odnose

Iz Kremlja kažu da međuizbori u SAD-u neće popraviti “loše” odnose dviju zemalja, odbacivši optužbe da se Rusija miješala u te izbore. “Ti su izbori važni, no ne treba preuveličavati njihovu kratkoročnu i dugoročnu važnost za naše odnose. Ti izbori ne mogu ništa bitno promijeniti. Odnosi jesu, i ostat će, loši”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Kaže da se Moskva toliko naviknula slušati kako se Rusija miješa u izbore u SAD-u da ne obraća pozornost na nove krugove optužbi. Ukrajinski stručnjak Viktor Andrusiv ne vjeruje da bi pobjeda republikanaca išta promijenila. Ono što on vidi kao veći čimbenik je prjeteća recesija preko Atlantika. “Američka podrška Ukrajini je željezna”, izjavila je veleposlanica SAD-u pri UN-u Linda Thomas-Greenfield. H

Većina država za pravo na pobačaj

Bar tri od pet saveznih država SAD-a koje su odlučivale o pitanjima vezanim uz pobačaj podržale su na izborima zaštitu prava na pobačaj - Michigan, Kalifornija i Vermont, prenosi Reuters. Birači u ključnoj državi, Michiganu, podržali su inicijativu kojom se pobačaj proglašava pravom zaštićenim državnim ustavom. Parlament kontroliraju republikanci, a guverner je demokrat. U Kaliforniji, najnapučenijoj državi, birači su usvojili prijedlog da se pravo na pobačaj zaštiti državnim ustavom velikom većinom. Birači su odlučili uključiti prava na pobačaj i u državni ustav Vermonta. Inicijativa u konzervativnom Kentuckyju predlagala je da Ustav ne štiti i ne priznaje pravo na pobačaj. Nakon prebrojenih 95 % glasova oni koji su glasali “ne” u blagom su vodstvu. Rezultati u Montani još se e znaju. H

Najčitanije iz rubrike