Gastro
SIN RAVNICE - PROIZVOĐAČ

Fajferica je kvaliteta koja zahtijeva vrijeme i strpljenje
Objavljeno 5. studenog, 2022.

Prijateljska priča temelj je tvrtke Sin ravnice, kojoj je glavna djelatnost uzgoj i plasman crne slavonske svinje. Dimitrije Simonović, direktor i suvlasnik, ponudio je kratak pregled trenutnog stanja, izazova i potencijala s kojima se susreću proizvođači.



S kojim se izazovima susreću proizvođači pasmine crne slavonske svinje?

Proizvođači crne slavonske svinje trenutno vode veliku bitku kao i ostali proizvođači svinja u Hrvatskoj s visokim cijenama stočne hrane te ostalim ulaznim parametrima koji su vrlo bitni u proizvodnji, tj. uzgoju svinja, primjerice manjak poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju hrane za stoku, visoke cijene naftnih derivata, visoke cijene repromaterijala itd. S obzirom na te parametre svinje bi trebale biti puno skuplje nego što jesu, pogotovo crne svinje, jer kod njih je proizvodni ciklus puno duži nego kod običnih bijelih hibrida i on je od 16 do 18 mjeseci ovisno o miksu stočne hrane koja se koristi i o držanju svinja (intenzivni ili ekstenzivni tov). Moram naglasiti da se u posljednje vrijeme podiže svijest kupaca te se vidi napredak u odabiru crne svinje ispred običnih bijelih hibrida, premda je to donedavno bilo suprotno. Razlog tomu bio je manja količina mesa te puno veća količina masti u odnosu na mesnate hibride.



Koliko su promocija i marketing utjecali na popularizaciju fajferice?

Moje mišljenje je da promocija i marketing fajferice nisu ni bili na razini koja je potrebna, npr. uspoređujući slične autohtone pasmine drugih europskih zemalja kao što je Iberico crna svinja u Španjolskoj, Cinta Senese u Italiji, krškopoljska svinja u Sloveniji, naša crna svinja fajferica nije ni upola dobila pozornosti kao navedene pasmine u svojim regijama u kojima se uzgajaju. Puno više bi se trebalo poraditi na promociji našeg blaga koje posjedujemo.



Vidite li budućnost u masovnoj proizvodnji ili premium prerađevinama?

Definitivno u premium prerađevinama, i to prerađevinama u kojima se ne narušava struktura mesa, dakle treba preferirati šunku, suhi vrat, suhu lopaticu/plećku, slaninu itd. Ukratko rečeno, trebamo praviti proizvode u kojima može doći do izražaja ta intermuskularna mast koju crna svinja posjeduje.

Crna svinja nije za masovnu proizvodnju, jer masovna proizvodnja zahtijeva u što kraćem vremenu dobiti "nečega" što više, tako da je masovna proizvodnja kao stvorena za mesnate hibride, a crna svinja fajferica je kvaliteta za koju treba vremena i strpljenja.

TZ grada Osijeka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike