Crna kronika
MAJKA I OČUH ZLOSTAVLJALI DIJETE

Zbog čokoladice ju mlatio remenom i tjerao da kleči
Objavljeno 2. studenog, 2022.
Četiri godine trajalo je maltretiranje. Djevojčica je oduzeta majci i vraćena ocu

Protiv 35-godišnje majke i 35-godišnjeg očuha iz Slavonije podignuta je optužnica zbog grube povrede djetetovih prava. Njih su dvoje od 2017. pa do lipnja 2021. godine u inozemstvu, u zajedničkom kućanstvu, živjeli s kćeri 35-godišnjakinje, rođenom 2010. godine, djetetom 35-godišnjaka, također starim 10 godina, te još dvoje zajedničke djece u dobi od tri i jedne godine. Terete se da su ugrozili pravilan psihofizički razvoj kćeri 35-godišnjakinje jer su je isključivali iz obiteljskih aktivnosti kao što su odlazak na bazene, zoološki vrt. Prisiljavali su je da bude u svojoj sobi sama dok su bili na okupu s drugom djecom. Obraćali su joj se riječima: "Marš u p**** m******u, glupava si!", "Ti ništa ne znaš!" te ju slali da sat i pol pješači sama do škole, dok bi se 10-godišnji sin 35-godišnjaka vozio biciklom u školu.



Djevojčici su na brigu ostavljali i polubrata i polusestru kako bi oni mogli duže spavati, pa je tako njezina majka znala mlađe dijete u jutarnjim satima donijeti djevojčici u sobu s pelenom i ostaviti ga radi presvlačenja i čuvanja, a ona bi odlazila nastavljati spavati. Majka ju je također šamarala, a jednom prilikom ju je nakon udaranja odgurnula, zbog čega je dijete palo na tlo i udarilo glavom u balkonska vrata.

Tukao ju je i očuh, jednom je na nju bacio kantu i pogodio ju u nos, a kada je, sada 12-godišnjakinja, pojela pretposljednju čokoladicu, naredio joj je da legne na krevet, a potom ju je tukao remenom, najviše po leđima. To se događalo u prisutnosti njezine majke koja je tada rekla da nema svrhe dijete tući i neka ju ne tuče. Onda je morala klečati za kaznu s rukama na glavi... Djevojčica je i, po zapovijedi očuha, morala sjediti na stolici od ponoći do oko četiri, pola pet ujutro, nakon čega bi iscrpljena išla u školu. Optuživao ju je da je kriva za razne stvari, omalovažavao ju te joj prijetio batinama ako ne napravi ono što joj je zapovjedio vezano za kućanske poslove i brigu oko mlađe djece.

Nadležno odvjetništvo od suda traži da majku i očuha iz pakla osudi svakoga na po godinu dana zatvora te da im izrekne uvjetne osude tako što zatvor neće vidjeti ako u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počine novo kazneno djelo. Okrivljena majka u obrani je tvrdila da nema nikakvog nasilja u obitelji i da kad kažnjava dijete, to budu kazne da ne može ići kod prijatelja, da nema interneta, da sjedi na stolici sat vremena. Tvrdila je da nema nikakvog fizičkog ni psihičkog kažnjavanja ni s njezine ni sa strane njezina supruga. Očuh je pri iznošenju obrane izjavio da nije kriv te se branio šutnjom.

Sandra Lacić
OTAC SVE PRIJAVIO
Nasilje je prijavio otac djevojčice. On je nakon rastave od 35-godišnjakinje dobio skrbništvo za stariju kćer, dok je bivša supruga dobila skrbništvo nad mlađom kćeri koju je 2017., bez njegova znanja, odvela sa sobom u nepoznato. Kasnije je preko društvene mreže doznao da su u inozemstvu, a mlađu kćer je vidio kada je bivša žena posjetila svoju majku u Slavoniji. Kći mu se tada počela otvarati i sve je rekla kroz što je prolazila, iako je bivša supruga tvrdila da kći izmišlja. U inozemstvu je također djevojčica bila u dva navrata u Domu za nezbrinutu djecu. Malena se spasila tako što je ostala živjeti s ocem, dobio je skrbništvo i nad njom, upisao ju u školu. Majka sada ima pravo posjeta i viđanja jednom mjesečno s djevojčicom, i to u domu njezina oca.

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura