Mozaik
JOSIĆ ART EDITION

Unikatna priča o spajanju fotografije i vrhunskih vina
Objavljeno 31. listopada, 2022.
Abadžić: Prvi se put u Hrvatskoj fotografija ženskog akta našla na etiketi vina

Više se umjetničkih izričaja spojilo u maglovitoj baranjskoj noći u petak, 28. listopada, u restoranu vinarije Josić, na predstavljanju novog projekta tog vinsko-ugostiteljskog bisera istočne Hrvatske - umijeće spravljanja vrhunskog vina, gastronomija i fotografija dobili su zajednički nazivnik u projektu Josić Art Edition.



Majstor crno-bijele fotografije Stanko Abadžić, na poticaj dizajnera i idejnog začetnika cijele priče Miroslava Kičića i uz potporu vlasnika vinarije i restorana, chefa Damira Josića, kreiralo je nove etikete za limitiranu ediciju vrhunskih Josićevih vina Cabernet Franc i Cuvee Superior, koje krase fotografije ženskog akta.

- Miroslav Kičić bio je prije godinu dana u zagrebačkoj Laubi na mojoj izložbi aktova i rekao je jednostavno "to je to". Na moje pitanje o čemu je riječ, rekao je kako dugo traži akt-fotografiju koja je decentna i koja može biti na etiketi vrhunskog vina. Rekao sam "u redu" i od tada do danas trajala je realizacija toga. Jako sam sretan zato što je ovo prvi put u Hrvatskoj da se fotografija ženskog akta nalazi na etiketi vina. Znate, vino i žene uvijek idu zajedno - odgovorio je Abadžić na naš upit kako je krenula cijela priča. Stanku Abadžiću ovo je bio prvi posjet Baranji. Na pitanje misli li da ovo može biti početak veće i jače suradnje odgovara "apsolutno".

- Reakcije na ovu ideju jako su dobre i vjerujem da ćemo raditi i kalendar te nastaviti suradnju i za druga vina. Ova ekipa jednostavno je jako pozitivna, spremna dati nešto novo, brine se o kvaliteti etikete i kvaliteti vina i mislim da sam u dobrim rukama - kaže taj istaknuti umjetnički fotograf.

Dizajner Miroslav Kičić kaže kako boce Josić Art Editiona spajaju tradiciju i filozofiju vinarstva s bezvremenskim i sanjivim fotografijama Stanka Abadžića.

- Htjeli smo na poseban način ostvariti unikatnu priču iza svake boce Art Editiona. Naš krajnji cilj bio je proizvesti beskrajno lijepe etikete koje su puno više od pukog zbira. Želja nam je vidjeti posjetitelje u dugim i ugodnim razgovorima o umjetnosti i našim vinima. Zapravo nisam ni slutio kako će moj odlazak na izložbu u zagrebačku Laubu iznjedriti ovu neobičnu i veliku priču. Jedna fotografija Stanka Abadžića podsjetila me je na zabranjenu američku vinsku etiketu i učinila mi se kao vizualni izričaj za kojim sam tragao nekoliko godina. U konačnici htio sam trajno spojiti fotografsku emociju Stanka Abadžića s Baranjom, a vina Josić učinila su mi se kao idealan medij za ostvarenje plana - pojašnjava Kičić svoju inspiraciju za ovaj projekt.

I dok su fotografije Stanka Abadžića slavile ljepotu žene u crno-bijeloj tehnici, jela poslužena na degustacijskoj večeri slavila su hranu u bezbroj toplih boja, poput jeseni u svim njezinim nijansama. Vrhunski meni pripremio je chef Tomica Đukić, koji je u restoran stigao ljetos kao pojačanje Damiru Josiću u planu da tradicionalnoj kuhinji podari moderan štih.

- Chef Tomica Đukić večeras ima debitanski meni i pokazat će sukus svog bogatog iskustva u našem restoranu - rekao je Josić, prepustivši Đukiću da svoje vještine i maštu u punoj raskoši otkrije starim i novim gostima na večeri u pet sljedova, pomno sljubljenih s najboljim vinima vinarije Josić. Krenulo je s fileom soma aromatiziranim dimom, pratili su ga ravioli punjeni pečenom bučom. Crna slavonska svinja poslužena je kao rolada s umakom od smrčka i slavonskih tartufa, a slijedila je dekonstrucija osso buca u umaku od povrća. Kruška u graševini na biskvitu od crne čokolade i uz keks s cimetom savršeno je zaokružila cijeli taj vrhunski doživljaj za sva osjetila.

- Srce mi je veliko. Hvala Damiru što me pustio da uđem u kuhinju - rekao je nasmiješeni i raspoloženi Đukić, skromno se nazvavši malim od kužine.

U glazbenom dijelu programa nastupili su gitarist Mario Šimunović i harmonikaš Zvonko Vukoja.

Dijana Pavlović
”Želja nam je vidjeti posjetitelje u dugim i ugodnim razgovorima o umjetnosti i našim vinima”

Cjenjeni umjetnički fotograf
Stanko Abadžić jedan je od najcjenjenijih hrvatskih umjetničkih fotografa, koji je izlagao na samostalnim izložbama u više od 16 europskih zemalja te u Argentini, Japanu i SAD-u. To veliko fotografsko ime prvi je umjetnik koji je gostovao na Josić Art ediciji. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Rođen je u Vukovaru, a trenutno živi i radi u Zagrebu.

Ostvarenje kulinarske vizije
Damir Josić, vlasnik vinarije i restorana Josić, strpljivo i uspješno gradi karijeru vinara već dvadeset godina, a od 2019. ostvaruje i svoju kulinarsku viziju. Vještine kuhanja nadgradio je školujući se u Alma Scuola Internazionale di Cucina u Parmi. Vrhunska vina iz njegove vinarije postala su pravi baranjski brend, a restoran nezaobilazno turističko odredište.

Rad na obogaćivanju jelovnika
Chef Tomica Đukić karijeru je gradio u restoranima u Njemačkoj, Danskoj, rodnom Osijeku, a u restoranu Josić angažiran je od ovoga ljeta. Poznat je i kao glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije. Svjestan da se gastronomija neprestano mijenja i da gosti stalno traže nešto novo, unio je osvježenje u kuhinju i s Damirom Josićem neumorno radi na obogaćivanju i osvježavanju jelovnika.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike