Zdravlje
NAJOPSEŽNIJI PREGLED ZDRAVSTVENIH RIZIKA UPOTREBE E-CIGARETA

Kratkoročno i srednjoročno, e-cigarete imaju mali rizik u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta
Objavljeno 31. listopada, 2022.

Office for Health Improvements and Disparities, prije znan kao Public Health England, krajem rujna objavio je godišnje izvješće o seriji dokaza o utjecaju e-cigareta na zdravlje, na čemu rade vodeći neovisni stručnjaci za duhan. Ovogodišnje izdanje, koje su vodili istraživači s King‘s Collegea u Londonu, najopsežniji je pregled zdravstvenih rizika upotrebe e-cigareta do sada. Istraživači su pregledali više od 400 objavljenih studija iz cijelog svijeta, od kojih su se mnoge bavile znakovima štetnosti ili razinama toksičnih tvari u tijelu nakon pušenja klasičnih cigareta i e-cigareta.



Manja izloženost


Glavni su zaključci da, kratkoročno i srednjoročno, e-cigarete imaju jako mali rizik u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta. Biomarkeri povezani s rizikom od raka, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti pokazuju da pri korištenju e-cigareta postoji znatno manja izloženost štetnim tvarima u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta.

Kako bi se smanjio štetni utjecaj pušenja na zdravlje, pušače treba poticati na e-cigarete radi prestanka pušenja ili kao alternativu pušenju. Percepcija javnosti o štetnosti e-cigareta nije u skladu s dokazima. A dokazi kažu kako je, u usporedbi s klasičnim cigaretama, štetnost e-cigareta jako malena. Zaključeno je da je jako važno razumjeti i mijenjati pogrešne percepcije. U skladu s prošlim izvješćem, novo izvješće podržava tvrdnju da su e-cigarete 95 % manje štetne od pušenja klasičnih cigareta, ali i predlaže novu formulaciju kojom bi se izrazila drastična razlika u štetnosti:

Na temelju pregledanih dokaza, vjeruje se da je procjena ‘najmanje 95% manje štete‘ općenito točna, bar u kratkoročnim i srednjoročnim razdobljima. Međutim, sada bi moglo biti prikladnije sažeti nova otkrića u drugu čvrstu izjavu: e-cigarete u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta imaju jako mali rizik. Kao što je također navedeno, to ne znači da su e-cigarete bez rizika, posebno za ljude koji nikada nisu pušili.

Pad prodaje


Studija uključuje i kratki odjeljak o proizvodima od grijanog duhana, koji je uglavnom usmjeren na njihovu upotrebu u Velikoj Britaniji. U njemu, osim toga, stoji: Pad prodaje cigareta ubrzao se nakon što su u Japanu postali dostupni proizvodi od grijanog duhana, no moguće je da su na tu promjenu utjecali i drugi čimbenici. E-cigarete, kao i grijani duhanski proizvodi, proizvod su smanjenog rizika. Pušače klasičnih cigareta trebalo bi informirati i motivirati na upotrebu takvih proizvoda, proizvoda smanjenog rizika”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača.
Jasminka Knežević
Navodi se i da e-cigarete nisu bez rizika, posebno za ljude koji nikada nisu pušili

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike