Crna kronika
SRBIJA NASTOJI BLOKIRATI IZRUČENJE

Osumnjičeni za ratni zločin nada se da ga Grčka neće predati Hrvatskoj
Objavljeno 11. listopada, 2022.
I Srbija je Grčkoj uputila zahtjev za izručenje Jovana Cvetnića (59), optuženog za ratne zločine u Domovinskom ratu, piše grčka novinska agencija ANA-MPA, dodajući kako se time vjerojatno želi blokirati njegovo izručenje Hrvatskoj. Cvetnić je uhićen u lipnju, na grčkoj granici, na temelju tjeralice koju je Hrvatska za njim raspisala zbog zločina u Voćinu i Humu 1991. godine. Srbija je zatražila njegovo izručenje nakon što je sud u Solunu odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj, a potom to potvrdio i Vrhovni sud kojem se Cvetnić žalio.

Izvori upućeni u slučaj procjenjuju da je cilj srbijanskog zahtjeva "blokirati" njegovo izručenje Hrvatskoj kako bi njegova sudbina bila u "rukama" grčkog ministra pravosuđa koji u slučaju više zahtjeva bira državu kojoj će prvo biti izručen. Cvetnić je u pratnji dvojice predstavnika srbijanskog konzulata u Solunu odveden na tamošnji sud kako bi se aktivirao srbijanski zahtjev. Navodno je izjavio da pristaje da ga se izruči domovini, a uskoro će biti pozvan pred nadležnog predsjednika žalbenog vijeća koji će ispitati je li taj zahtjev opravdan. Ako se utvrdi da su ispunjene sve zakonske procedure i odobri zahtjev, potez je na ministarstvu pravosuđa.

Jovan Cvetnić uhićen je u lipnju, na grčkoj granici, dok je sa suprugom i maloljetnom kćeri putovao na odmor u Pieriu, na temelju tjeralice koju je Hrvatska za njim raspisala zbog "ratnih zločina nad civilima" te "razaranja kulturnih i povijesnih spomenika". Cvetnića se tereti da je od kolovoza do prosinca 1991. godine s pomagačima "palio, minirao te uništavao ili oštetio" objekte, spomenike i kuće u Voćinu i Humu "ubivši više od 30 civila". Čini se da je među ubijenim civilima bilo izoliranih slučajeva osoba srbijanskog podrijetla.

Cvetnić je rekao da nije ratni zločinac, i odbacio je sve optužbe u srpnju na saslušanju pred Žalbenim vijećem Soluna. Njegov odvjetnik je tada rekao da se muškarcu “neće pošteno suditi u Hrvatskoj”, no tužitelj je tu tezu odbacio, jer je neutemeljena i proizvoljna, naglasivši da se radi o članici Europske unije. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike