Regija
BARANJA SVE POPULARNIJA DESTINACIJA

Na području TZ-a Baranje više je noćenja nego rekordne 2019.
Objavljeno 6. listopada, 2022.
BELI MANASTIR - Polako, ali sigurno Baranja se približila (u nekim ju je segmentima čak i premašila) rekordnoj 2019. godini, što se broja turističkih dolazaka i noćenja tiče.

Godine 2019., naime, koja služi kao mjerilo rekordnih posjeta diljem Republike Hrvatske, Baranju je posjetilo približno 19.000 turista, koji su ostvarili nešto manje od 40.000 noćenja. Da će ovaj rekord vjerojatno biti kratkotrajan i oboren ove godine, dokaz su najnovije brojke. Do kraja ovogodišnjeg rujna, prema podacima TZ-a Baranje i TZ-a Općine Bilje - Kopački rit iz eVisitora, u smještajnim kapacitetima kraja između Dunava, Drave i Mađarske boravilo je više od 16.000 ljudi, ostvarivši pri tome 32.145 noćenja.

- Što se TZ-a Baranje tiče (bez općina Bilje i Draž, nap. a.), već sada imamo 68 % dolazaka i 53 % noćenja više u odnosu prema cijeloj 2021., a ono što me posebno veseli, do kraja rujna zabilježeno je više noćenja nego u cijeloj rekordnoj 2019. godini - priča Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, objašnjavajući kako je prije tri godine ostvareno 10.320 dolazaka i 18.018 noćenja, a ove je godine stiglo 10.028 turista, koji su ostvarili 19.068 noćenja, 1050 više nego 2019. Od spomenutog ukupnog broja prednjače domaći turisti. Njih 4790 noćilo je 9199 puta. Što se broja noćenja tiče, slijede Mađari, Nijemci i Amerikanci, koji su ostvarili po više od 1000 noćenja. I nadalje su ugodno iznenađenje Poljaci sa 784 ‘‘spavanja‘‘, što je dokaz da su na putu prema Jadranskom moru (i u povratku) upravo Baranju izabrali kao mjesto za odmor. Sve više noćenja ostvaruju Srbi i Slovenci, a ‘‘blizu‘‘ su još Austrijanci, Bošnjaci, Nizozemci, Letonci i Rumunji. S čarima Baranje upoznalo se i po više od stotinu Novozelanđana, Australaca, Belgijaca, Talijana, Čeha i Slovaka. Velika većina Amerikanaca iz ukupne brojke njihovih dolazaka, odnosno noćenja, takozvani su kruzer-turisti, kojima je Baranja jedna od destinacija tijekom krstarenja Dunavom.

- Među ostalim, povećanju broja noćenja zasigurno su ‘‘krive‘‘ razne turističke i ostale manifestacije koje su privukle po nekoliko tisuća osoba. Kako one na području pod našom ingerencijom TZ-a Baranje, tako i one koje su pod ingerencijom TZ-a Općine Bilje - Kopački rit - priča Perkušić, podsjećajući na Wine & Walk, BRUT, karanačke vašare, Vinatlon, Vinski maraton, Ribarske dane, Paprika fest i ostale, ali i one koje su se događale u Slavoniji, a čiji su posjetitelji smještaj potražili i na nekoj od baranjskih destinacija. Ne treba zaboraviti ni na višednevno Svjetsko prvenstvo u ribolovu, koje je na Staroj Dravi u Bilju organizirao ZŠRU Baranje. Uoči, za vrijeme i neposredno nakon spomenutih događanja u Baranji se uvijek ‘‘tražio krevet više‘‘.

- U nas sezona, zapravo, traje neprestano. Normalno je da se tijekom ljeta bilježi nešto manji broj gostiju, iako smo zadovoljni i brojem ‘ljetnih’ gostiju, pa ni ovo pravilo više nije pravilo. Svaki dio godine nosi nešto drugo. Sada je vrijeme berbi grožđa, slijedi proslava Martinja, potom adventska događanja koja će, pak, već u siječnju, naslijediti obilježavanja još jednog ‘vinskog sveca’, Dana svetog Vinka, popularne Vinceške. Ove godine pripremamo i novinu, a riječ je o zimskom Wine & Walku, koji će 10. prosinca biti održan u zmajevačkim i surducima u Suzi. Perkušić najavljuje i postavljanje četiriju velikih ‘’fotostolica’’ na baranjskim vodama stajaćicama, novu smeđu signalizaciju, ali i otvaranje prve vjerske staze svetog Martina, koja će od popovačkog svetišta voditi do grabovačke crkve…

Ivica Getto
148

kreveta u smještajnim kapacitetima otvoreno je u godinu i pol dana, a u najavi ih je najmanje 100

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike