Regija
INDUSTRIJSKA ZONA - IMPERATIV ZAPOŠLJAVANJE

Četvorni metar Zone kunu, ali kupac mora ispuniti plan
Objavljeno 6. listopada, 2022.
U suprotnom slijedi izvlaštenje s kupljene nekretnine ili aktivacija garancije
STRIZIVOJNA - Nakon što je u svibnju, prošavši na natječaju "Revitalizacija Slavonije, Baranje i Srijema" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, dobila 3,5 milijuna kuna za infrastrukturno opremanje svoje prve industrijske zone, projekta ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, Općina Strizivojna u postupku je javne nabave u kojemu prikuplja ponude i odabire izvođača radova, očekujući da će biti izabran prije Božića.

Industrijska zona Strizivojna formira se na prostoru bivšeg seoskog pašnjaka na površini od osam hektra, 80.000 četvornih metara brutopovršine, dok je ona neto 50.000 m2, odnosno pet hektara, a koji će biti podijeljeni u 10-ak čestica.

Načelnik Josip Jakobović kaže kako se potencijalni investitori raspituju za reference, uvjete, pa i povoljnosti kojima ova jedinica lokalne samouprave želi privući gospodarstvenike, ne uz imperativ zarade, nego zapošljavanja u Zoni, a procjene su da bi u njoj moglo biti otvoreno bar od 50 do 100 radnih mjesta.


- Nadamo se da bi nakon Nove godine raspisali javni poziv gdje bi se svi potencijalni investitori pozvali na kupnju zemljišta i gradnju tvrtki, pogona. Zasad je njihov interes informativni, a dolaze iz različitih djelatnosti, i proizvodnje i usluga. Mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i osigurati infrastrukturu – struju, vodu, cestu - kaže Jakobović. Na upit zašto bi neki gospodarstvenik za podizanje tvrtke odabrao baš Zonu Strizivojna, načelnik kaže kako će Općina pred njih izići s nizom povoljnih uvjeta. – Metar četvorni u Zoni gospodarstvenik će moći kupiti za kunu, uz uvjet ostvarenja poslovnog plana u tri godine.

Ispunjenje poslovnog plana u tom roku određena je garancija da s kupnjom čestice po kunu za kvadratni metar kupac ima ozbiljne namjere da ju privede gospodarskoj svrsi, da se tako izbjegnu prekupci i mešetari. U suprotnom, dolazi do izvlaštenja ili aktiviranja, naplate garancije poput bankovne garancije, zadužnice i sl., kaže Jakobović i dodaje da ovakvi, slični modeli već postoje pri drugim lokalnim samoupravama i njihovim industrijskim zonama. Nadalje, Općina nudi i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, kao i pogodnosti pri plaćanju komunalne naknade – prve godine oslobođenje od nje u 100-postotnom iznosu, druge u 70, treće u 50, a četvrte u 25-postotnom iznosu. – Tek se pete godine komunalna naknada plaća u punom iznosu koji je kod nas za gospodarstvo dosta nizak, i desetak puta manje nego u nekim gradovima - kaže Jakobović.

Prilikom odabira provest će se postupak bodovanja, a prednost će imati tvrtka koja u svom planu prikaže da će zapošljavati najveći broj ljudi. - Proizvodnja i zapošljavanje su primarni kriteriji. Nama je u interesu da se otvore pogoni. Veći nam je interes to nego prodaja kvadrata po nekoj tržišnoj vrijednosti - kaže Jakobović, dodavši kako je intencija Općine da gospodarstvenici u Industrijskoj zoni Strizivojna nađu dugoročan poslovni interes.

Suzana Župan
Razlika u de minimis
- Općina će tražiti procjenu stvarne vrijednosti zemljišta Zone. Ako službeni procjenitelj kvadrat procijeni na primjerice 51 kunu, a gospodarstvenik je platio kunu za koliko mu je ‘kvadrat‘ ponudila Općina, razliku od 50 kuna do stvarne cijene morat će unijeti u portfelj svoje tvrtke kao de minimis potporu države, tj. lokalne samouprave. Naime, on je time realno dobio po kvadratu 50 kuna potpore - kaže Jakobović o projektu Zone čiji položaj je s mnoštvom prometnih i drugih prednosti. Osim što je na sjecištu triju županija, tu je i blizina autocesta A3 Zagreb – Lipovac, te A5 Osijek – Đakovo – Svilaj i dalje BiH, kao i blizina državne ceste od Osijeka preko Đakova prema Slavonskom Brodu. Najveće tvrtke u kraju - Strizivojna-Hrast i Bravar-Mont - ostaju na svojim lokacijama.

Najčitanije iz rubrike