Svijet

Putin formalno anektirao više od 15 posto Ukrajine
Objavljeno 5. listopada, 2022.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dovršio je formalnu aneksiju više od 15 posto Ukrajine u srijedu, dok se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na dijelovima teritorija.

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike ( DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri federalna ustavna zakona o ulasku Donjecke i Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusku Federaciju", priopćio je donji dom ruskog parlamenta.

"Također je potpisao relevantne zakone o ratifikaciji", dodaje se.

Rusija je proglasila aneksije nakon što je održala kako ih naziva referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade kažu da su referendumi bili kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Nisu sva pripojena područja pod nadzorom ruskih snaga. Rusija polaže pravo na ukupno 18 posto ukrajinskog teritorija, ali točne granice tek se trebaju razjasniti.

Karte ruskog ministarstva obrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske strane. H

Najčitanije iz rubrike