Sport
ŽNK OSIJEK SE UČVRSTIO NA ČELU TABLICE

Čekale su tri godine pobjedu i zato je ova posebno draga
Objavljeno 5. listopada, 2022.

Tri su godine i 13 utakmica nogometašice Osijeka čekale su pobjedu nad ekipom Splita. Ovoga vikenda u Dalmaciju su otputovale nakon pobjede nad splitskim Hajdukom (2:0), uz koju su zadržale maksimalni učinak bez primljenog pogotka i čelnu poziciju nakon tri ovojesenske etape.



Taj status nisu promijenile ni nakon četvrte etape s minimalnim rezultatom u splitskom Parku mladeži (1:0), svladavši aktualne prvakinje Hrvatske u prvom od četiri ovosezonska prvenstvena El Clasica, najveća ženska nogometna derbija, iako su uvodne borbe pokazale da će natjecanje, zbog šireg kruga relevantnih kandidatkinja za tron biti jače nego ijedno do sada. A s vrha ga gledaju štićenice trenera Gorana Ljubojevića koji je, pogotkom (28.) kapetanice Izabele Lojne iz kaznenog udarca, skinuo psihološku barijeru nastalu u srazu sa Splićankama koje, dakle, nisu porazile ni kada su pretprošle sezone vratile titulu prvakinja Hrvatske u Osijek. Sraz u Splitu nije presudan, ali je orijentir trenutačnih mogućnosti koje u taboru osječkog kluba sigurno nisu dosegnule maksimum, a prevaga bi, između ostaloga, mogao biti i ne baš nevažan detalj uoči utakmice na čiji je početak Ivana Bojčić doputovala automobilom, nakon prethodno odrađene noćne smjene i nespavanja više od 24 sata. Tako je u Parku mladeži nedostajala samo bolesna Maria Kunštek, dok se oporavila juniorska reprezentativka Barbara Živković i zauzela mjesto u početnoj postavi uz ostale, znatno iskusnije, suigračice. A prije nego što je korektni sudac iz Konavala označio početak toga susreta na travnjak se sručila jaka kiša i natopila ga te tako onemogućila ozbiljniju pas igru kojoj, inače, više teže Osječanke...

- Toliko mi je drago što smo konačno porazili Splićanke, ponajprije zbog igračica koje su to po svemu zaslužile, i na povratku su taj uspjeh znale proslaviti. Nisu niti otpjevale sve pjesme, a već smo bili u Osijeku, nakon čega sam im dao tri dana slobodno budući da je sada stanka u prvenstvu. Na nju smo otišli s vodeće pozicije, svladali smo neugodni Split koji je gotovo postao uklet, jer i kada smo bili bolji uvijek se nekako izmigoljio i poraz izbjegavao 13 utakmica. Do ove subote kada je pobjeda jednostavno morala biti naša, jer smo je toliko željeli i psihološki bili spremni za nju, a naročito nas je podignulo kada smo vidjeli da je Bojčić onako pospana istrčala iz automobila i uletjela u svlačionicu riješena, poput ostalih, skinuti golemi teret s leđa. Uvod nije bio obećavajući, jer nas je težak teren onemogućavao u kombinatornoj igri, ali i to smo preživjeli. Zasluženo smo dobili penal, a hladnokrvna je i sigurna s bijele točke bila kapetanica Lojna, nakon čega nam je samopouzdanje još više poraslo, kao i hrabrost u hrvanju s domaćim igračicama, tako da je na kraju stigla zaslužena nagrada u obliku tri boda koja imaju posebnu vrijednost. Izvjesno je da smo spremni za ostvarivanje planiranih sezonskih rezultata do čijeg kraja ima još pregršt iskušenja i prepreka, tako da ne smijemo, a i nećemo, pasti u euforiju, jer već sljedeći susret može okrenuti situaciju u neželjenom smjeru. Naročito jer je on ponovno s predznakom derbija budući da nam za desetak dana u posjetu dolazi zagrebački Dinamo - kazao je šef osječke struke Goran Ljubojević.

Dražen Lekšan
REZULTATI 4. KOLA
Split - Osijek 0:1, Hajduk (Split) - Agram (Zagreb) 3:1 i Dinamo (Zagreb) - Rijeka 11:1. Susret Donat (Zadar) - Viktorija (Slavonski Brod) je odgođen

TABLICA
1.Osijek       4       4       0       0       25:0       12

2.Split       4       3       0       1       19:1       9

3.Dinamo       4       3       0       1       16:8       9

4.Hajduk       4       2       0       2       10:6       6

5.Agram       4       2       0       2       9:7       6

6.Rijeka       4       1       0       3       12:25       3

7.Donat       3       0       0       3       1:12       0

8.Viktorija       3       0       0       3       1:34       0



U 5. kolu, 16. listopada, sastaju se: Osijek - Dinamo, Agram - Split, Rijeka - Donat i Viktorija - Hajduk.

Maja Joščak operirala koljeno
U sadašnjim uspjesima suigračica ne sudjeluje jedna od najiskusnijih i najdarovitijih Maja Joščak, koja je izvan stroja još od lipanjskog finala Kupa Hrvatske kada se u Županji teže ozlijedila, a nogometašice Splita tada su joj uzele loptu i došle do jedinog, pobjedonosnog pogotka. To je gorka prošlost, a proštjedna je bila obavljeni operativni zahvat na križnim ligamentima Majinog koljena, nakon čega slijedi višemjesečna rehabilitacija i pauza od nogometa. Njezina i želja svih u klubu je da u završnici tekuće sezone Maja pridonese podizanju oba pobjednička pokala, i to nakon igre na terenu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike