Regija
P.G.D.I., U PARTNERSTVU S GRADOM I BARA-OM, ZAVRŠIO PROJEKT ZA 1,1 MIL. KUNA

Uspješan projekt spojio je društveno poduzetništvo sa socijalnim uslugama
Objavljeno 5. listopada, 2022.
BELI MANASTIR



U PEER centru održana je završna konferencija dvogodišnjeg projekta Razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru.



Vrijednost mu je 1.077.908,40 kuna, a provodila ga je udruga P.G.D.I., uz partnerstvo s Gradom Belim Manastirom i BARA-om. Ciljevi su mu bili stjecanje znanja i vještina o društvenom poduzetništvu zaposlenika i nezaposlenih članova udruge.

- Radili smo na edukaciji naših zaposlenika, pripremali dokumentaciju za transformaciju udruge u društveno poduzeće te otvorili praonicu rublja u sklopu koje pružamo usluge pranja i glačanja - kaže Mirela Alagić, izvršna direktorica udruge, podsjećajući još kako upravljaju i kuglanom u sklopu PEER centra. Dodaje kako je ovo za njih novo područje jer su sve usluge do početka provedbe ovog projekta obavljali besplatno.

- Kroz projekt koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda ušli smo u društveno poduzetništvo koje stvara preduvjete za funkcioniranje stambene zajednice, zbog koje je sve i počelo - ističe. Podsjetimo, stambena zajednica, u kojoj smještaj mogu dobiti mladi koji su izišli iz udomiteljskog sustava, nalazi se u potkrovlju zgrade. Kapaciteta je 10 osoba, a sredstva za opremanje osigurao je Grad Beli Manastir. P.G.D.I. je vlasnik licence Ministarstva rada za pružanje ove vrste usluga. U stambenoj zajednici je, zasad, jedan korisnik, a vrlo brzo će mu se pridružiti još dva.

- Mogu reći da je cijela priča dobar spoj društvenog poduzetništva i socijalnih usluga. Drago mi je što smo postali primjer dobre prakse jer nas posjećuju predstavnici brojnih udruga i institucija iz RH i susjednih zemalja - naglašava Alagić, najavljujući i širenje priče na Edukacijski centar, koji će imati 21 ležaj, a u sklopu kojega će biti različite edukacije, razmjena mladih, organiziranje tematskih kampova...

Ivica Getto
Gradska uprava poticat će slične ideje
Provedbom projekta zadovoljan je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. “Društveno poduzetništvo novi je oblik poduzetništva koje nije profitno, već se zasniva na socijalnoj kulturi i edukaciji mladih da postanu poduzetnici, što nam nedostaje. Sretan sam što P.G.D.I. provodi ovakve projekte, kakve ćemo i u budućnosti poticati te biti partner’’, kaže Rob, dodajući da je dobro imati takvog partnera na području grada te da treba nastaviti tim putem, pa čak i u suradnji sa srednjim školama.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike