Novosti
IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE

Neispravno je čak 84 posto igračaka kupljenih izvan EU
Objavljeno 4. listopada, 2022.
Trećina potrošača nastavlja upotrebljavati povučeni proizvod unatoč obavijesti o opozivu

Od 90 posto ljudi u dobi od 16 do 74 godine koji su se u Europskoj uniji služili internetom njih 74 posto naručilo je robu ili usluge online za privatnu upotrebu, a najveći udio korisnika koji su kupovali preko interneta zabilježen je među najmlađom populacijom, u dobi 16 - 24 godina, odnosno 80 posto. Kupnja na internetu jednostavna je za potrošače, ali uključuje i rizike povezane sa sigurnošću proizvoda.



Europska komisija objavila je krajem kolovoza najnovije izvješće o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji. Ukupno 38 tijela iz 19 zemalja udružilo se je u nadzoru tržišta kako bi ojačalo sigurnost proizvoda u prodaji, a pokazalo se da više od trećine testiranih proizvoda čini rizik za europske potrošače.

Za potrebe izvješća CASP 2021, u akreditiranim laboratorijima unutar Unije testirano je 627 proizvoda iz šest različitih kategorija. Testirane su dječje igračke iz ne-EU web-trgovina, električne igračke, ležaljke i njihaljke za bebe, e-cigarete i tekućine, osobna zaštitna oprema te krivotvorene kacige. Ukupno 233 proizvoda nisu zadovoljila bar jedan od potrebnih standarda. Od toga je 89 proizvoda ocijenjeno kao ozbiljno rizično, 31 visokorizičnim, 25 srednjerizičnim i 123 niskorizičnima za potrošače. Na Safety Gateu podneseno je 99 obavijesti o problematičnim proizvodima za povlačenje s EU tržišta.

Testiranje je bilo usredotočeno na plastične igračke i igračke s plastičnim dijelovima za djecu stariju i mlađu od 36 mjeseci. Uzorkovane igračke dostupne su isključivo od web-prodavača izvan EU-a. Samo 15 igračaka od 92 (16 posto) koje su testirali laboratoriji zadovoljilo je potrebne standarde uključene u plan ispitivanja. Preostalih 77 uzoraka (84 posto) nije zadovoljilo bar jedan od standarda. Mehanička ispitivanja pokazala su da veći broj uzoraka ne ispunjava standarde, odnosno 84 posto, a kemijska ispitivanja 21 posto.

U kategoriji njihaljki i ležaljki za bebe od ukupno 105 proizvoda 51 uzorak (49%) "pao" je na barem jednom od standarda. Mehanički testovi otkrili su puno veći broj kvarova nego kemijski testovi, a njihaljke su imale puno višu stopu ne zadovoljavanja standarda od ležaljki. Kod potonjih, najveći se problem odnosio na kut i visinu sjedenja gdje neispravnost predstavlja rizik za oštećenja kralježnice.

Procjenjuje se, inače, da trećina potrošača u EU-u nastavlja upotrebljavati povučeni proizvod unatoč obavijesti o opozivu i time se nepotrebno izlaže ozbiljnim sigurnosnim rizicima. Zabrinjavajuće je da troškovi povezani s nesigurnim proizvodima godišnje iznose 11,5 milijardi eura.

Nikola Kučar
Higijenski proizvodi, pelene i kolica
Sanitarna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata sudjeluje u novom projektu čiji je cilj provjeriti sukladnost i sigurnost pojedinih kategorija proizvoda na jedinstvenom tržištu EU-a provedbom laboratorijskih ispitivanja. Projekt podrazumjeva provedbu aktivnosti nadzora na tržištu igračaka s magnetima, higijenskih proizvoda (dječje pelene, higijenski proizvodi za žene) i dječjih kolica. Neispunjavanje propisanih zahtjeva znači potencijalne rizike za sigurnost. Želi se osigurati viša razina zaštite potrošača te ojačati nadzor EU tržišta.

Možda ste propustili...