Novosti
ZAKON O RADU - OPREČNI STAVOVI

HUP je za fleksibilniji ZOR, sindikati protiv
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Poslodavci to obrazlažu nedostatkom radne snage, a sindikati nespremnošću poslodavaca da sklapaju kolektivne ugovore

Suprotni stavovi poslodavaca i sindikata o tome kakav treba biti Zakon o radu (ZOR) obilježili su raspravu na sjednici GSV-a u ponedjeljak – poslodavci traže njegovu dodatnu fleksibilizaciju, a sindikati dodatnu defleksibilizaciju. Poslodavci to obrazlažu ponajprije kroničnim nedostatkom radne snage, a sindikati nespremnošću poslodavaca da radna prava rješavaju kroz kolektivne ugovore. Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber kazala je na konferenciji za novinare da se dnevno susreću s golemim problemom nedostatka radne snage s obzirom na iseljavanje mladih, radno aktivnih te negativnu demografsku situaciju koja negativno utječe na tržište rada. Mladi se iseljavaju u države s fleksibilnijim radnim zakonodavstvom i HUP već dugo tvrdi da rigidno radno zakonodavstvo ne pridonosi zaštiti radnih mjesta i zaposlenika, upravo suprotno, rekla je te dodala da upravo fleksibilno radno zakonodavstvo djeluje na otvaranje novih radnih mjesta, na dodatnu edukaciju, napredovanje zaposlenika i povećavanje njihova standarda.



Weber je poručila kako njihovi zahtjevi za fleksibilizacijom Zakona o radu (ZOR) ne znače i fleksibilizaciju u smislu davanja otkaza jer to pitanje, kaže, u trenutku kad nedostaje radnika u svim uslugama nije relevantno.

GSV je danas raspravljao o izmjenama i dopunama ZOR-a koje je Vlada s prošlotjedne sjednice uputila u Hrvatski sabor na prvo čitanje, a nužne su zbog implementacije dviju EU direktiva - o transparentnim i predvidivim uvjetima rada i pomirenju radnog i privatnog kad je riječ o radnicima.

Weber je ocijenila kako te izmjene i dopune ne pridonose modernizaciji tržišta rada, a kao posebnu manjkavost istaknula je diskriminiranje zaposlenika jer se članovima sindikata daju određene prednosti u odnosu prema zaposlenicima koji to nisu. Rekla je da slijede daljnji razgovori "na novom i modernijem ZOR-u".

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, suprotno stavu HUP-a, ističe da je upravo prefleksibilni ZOR potaknuo iseljavanje i odljev radne snage. A sindikati, rekao je, traže njegovu dodatnu defleksibilizaciju jer se u Hrvatskoj malo toga od radnih prava rješava kroz kolektivne ugovore. "Kako je pokrivenost kolektivnim ugovorima (KU) u Hrvatskoj ispod 50 posto, jasno je da nas čeka još puno posla", rekao je. Kad poslodavci u Hrvatskoj budu spremni pregovarati i dogovarati se kroz KU, tada će doista postati suvišne neke odredbe ZOR-a", dodao je Sever. No dok toga nema, nužno je postojeći ZOR još dodatno defleksibilizirati i dodatno zaštititi radnike, poručio je.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je Vlada svjesna kako će teško uspjeti sinkronizirati stavove poslodavaca i sindikata, ali smatra da su s predloženim izmjenama ZOR-a fleksibilizirali čitav niz zakonskih regulativa. Hina
ZA MANJE POREZNO OPTEREĆENJE
HUP se zalaže i za smanjenje poreznog opterećenja rada koje je, ocijenila je Weber, u Hrvatskoj ekstremno. "Prosječno opterećenje rada od 42 posto praktički onemogućava bilo kakvo značajnije dizanje plaće, koje mi apsolutno želimo", rekla je. Poslodavci se zalažu i za povećanje osobnog neoporezivog odbitka s 4 na 5 tisuća kuna te smanjenje porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto jer smatraju da bi to najsnažnije utjecalo na povećanje plaća zaposlenika s najmanjim plaćama.

Krešimir Sever

predsjednik NHS-a

Pokrivenost kolektivnim ugovorima (KU) u Hrvatskoj ispod je 50 posto, čeka nas još puno posla. Kad poslodavci budu spremni pregovarati i dogovarati se kroz KU, neke odredbe ZOR-a postat će suvišne

Možda ste propustili...