Osijek
VODITELJ MLADI BIBLIČAR

Biblijske večeri u retfalačkoj župi
Objavljeno 4. listopada, 2022.
Sveto pismo Bogom nadahnuto ima moć transformirati čovjeka, kaže vlč. Benaković

U retfalačkoj Župi Uzvišenja sv. Križa počeo je ciklus biblijskih tribina "Poznavanjem Biblije do transformacije ljudske osobnosti", uz vodstvo svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, bibličara vlč. dr. sc. Ivana Benakovića, profesora Svetog pisma na KBF-u u Đakovu.



Tijekom prvoga susreta naslovljenog "Razumljiviji Isus - protiv besmisla života", vlč. Benaković razmatrao je svetopisamski odlomak Markova evanđelja (Mk 5, 21-43) o ozdravljenju od bolesti, ukazavši kako o istim događajima izvješćuju i evanđelisti Matej (Mt 9, 18-26) i Luka (Lk 8, 40-56) te da je smisao biblijskih susreta uživo duhovnost kroz osluškivanje Božje Riječi i promišljanje Božjega govora u vlastitomu životu. Vlč. Benaković potanko je razložio kako je Biblija moćna Knjiga u kojoj je Božji govor, živa Riječ upućena čovjeku, smislena dvosmjerna komunikacija duhovnoga rasta u vjeri.

"Smisao je biblijskih večeri duhovnost. Ne želimo biti samo puki znanstveni promatrači biblijskoga teksta jer, ako se Bibliji pristupa kao nekom tekstu, svoj drugoj literaturi i književnosti, uvelike će biti promašen smisao što jest Biblija koja je, prije svega, knjiga koja ima autoritet darovan od Boga. To je temeljna istina od koje započinjem, ne samo zato što sam svećenik, nego što sam prije svega čovjek koji ima zdrav razum i, nakon što sam proučavao Sveto pismo na više svjetskih lokacija, uvjeren sam da napisano nije mogao napisati samo čovjek, nego je to morao biti Božji proces. I zato je Katolička Crkva rekla da je Sveto pismo, doista, Bogom nadahnuti tekst. Od te postavke krećemo u naše biblijske tribine", uvodno je istaknuo vlč. Benaković, razloživši kako Sveto pismo ima moć (kakvu, vidljivo je u biblijskom tekstu) transformirati ljudsku osobu. "Kada čitate biblijski tekst, morate obratiti pozornost na svaku riječ! Ne možeš ga čitati kao novinski tekst, jer to je tekst s mnogo detalja koji traži cijelo biće, cijelu osobu da bi ga se razumjelo i po njemu živjelo", kazao je bibličar, pozvavši slušatelje da nakon susreta iznova prođu tekst i ključne riječi na koje je ukazao tijekom promišljanja i diskusije.

Prvi je biblijski susret molitveno otvorio, nakon večernje mise, župnik vlč. Ivan Jurić koji je župljanima i nazočnim vjernicima župa osječkih dekanata predstavio bibličara, kazavši kako je vlč. Benaković bio župni vikar u donjogradskoj Župi Preslavnog Imena Marijina (2014./2015.) u Osijeku te je od tada kao župnik pratio mladomisnikov pastoralni i znanstveni hod ovjenčan obranom doktorske disertacije iz biblijske teologije, 14. lipnja 2022., na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu, naglasivši kako je dobar svećenik Ivan ujedno mladi bibličar od kojega se ima mnogo vrijednoga čuti i naučiti.

Vjernici su pobliže upoznali bibličara I. Benakovića (Županjca rođenog u Vinkovcima) te od njega doznali kako je tijekom magistarskog studija iz biblijskih znanosti boravio jedan semestar na studiju u Jeruzalemu pri Hebrejskom sveučilištu, gdje je usavršavao hebrejski jezik i upoznavao se s arheologijom Svete Zemlje, a pohađao je i kolegije iz suvremenog hebrejskog jezika na Institutu kardinal Bea, pri Sveučilištu Gregoriana u Rimu, usavršavao se u Grčkoj, Turskoj..., i taj "dar ga je, u devetogodišnjem svećeništvu i znanstvenom hodu", kazao je vlč. Benaković "obogatio i formirao" te iz osobnog dubokog uvjerenja posvjedočuje: "Biblija je knjiga koja ima autoritet darovan od samoga Boga i nije ju mogao napisati čovjek, nego je Sveto pismo Bogom nadahnuto, ima moć transformirati čovjeka".

Tribine se održavaju utorkom od 19 sati, u pastoralnoj dvorani retfalačke župe (Žumberačka 53).

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana