Osijek
SMOTRA SVATOVSKIH ZAPREGA

Jašu konje bile, Konje
vrane i žerave razigrane
Objavljeno 4. listopada, 2022.
U Bijelom Brdu dragocjenu ljepotu tradicije prikazalo desetak konjskih zaprega i brojni jahači

Konji bili, konji vrani i žeravi razigrani - baš kao u pjesmi, Bijelim Brdom defilirali su jahači i slavonska kola na nedjeljnoj 9. Smotri svatovskih zaprega Konjogojske udruge Drava Bijelo Brdo.



Sudjelovalo je desetak konjskih zaprega i brojni jahači, a priredbu je otvorio zamjenik predsjednika Turističke zajednice općine Erdut - generalnog pokrovitelja Smotre - Darko Barjaktarević iskazavši oduševljenje čuvarima baštine i pozdravivši sudonike uime erdutskog općinskog načenika Jugoslava Vesića.

Organizatori su, uz mnoštvo volontera iz sela, pripremili za goste i posjetitelje, baš kao što se uvijek u Slavoniji i radi, obilje ića i pića.


Branislav Švabić, predjednik KUU-a Drava i predsjednik Organizacijskog odbora te predivne konjogojske priredbe, kazao je kako se tradicija održala uz svesrdnu pomoć svih članova udruge, ljubitelja konja koji vjerno dolaze na Smotru, kao i stanovnika ovoga lijepog sela. Održana je, po običaju, utakmica preciznosti vožnjom među čunjevima, kao i tekličko jahanje.

Sve utakmice organizirane u nedjelju bile su revijalnog kataktera, a suđenje utakmice u vožnji preciznosti bilo je u skladu s pravilnikom HKS-a, za što je bio zadužen Ivan Kuna i članovi komisije koji su ocjenivali najljepšu od predivnih zaprega i najljepšeg jahača. Voditeljica je bila Mirjana Baban, profesorica s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

"Da nije vas, ova priredba ne bi bila ovako lijepa, svim kočijašima i jahačima zato zahvaljujem, kao i selu, koje nas podržava", kratkom je dobrodošlicom sudionicima zahvalio Branko Švabić.

Riječi blagoslova izrekao je protojerej Goran Todorović, koji je i sam bio sudionik Smotre u jednim kolima, a kulturnim su programom događaj uljepšala djeca SKUD-a "Jovan Jovanović Zmaj" Bijelo Brdo. Navečer je bila gozba u domu kulture.

Darko Pejić
TKO SE SVE OKITIO PRIZNANJEM
Priredba je pokazala svu raskoš i ljepotu Slavonije i pasmina konja. Poredak u utakmici preciznosti: Damir Zetović, Zlatko Šebalj, Janoš Fica, Darko Čelik. Poredak jahača teklića: Adam Klaić, Zoran Narančić, Ema Zoretić, Tatjana Ćosović, Toni Horvat. Poredak u kategoriji zaprega: Tomislav Ivić, Ivan Grgić, Jovan Karapandža. Najuparenija zaprega bila je ona Damira Zetovića, nagradu publike dobio je Janoš Fica, najstariji je vozač Franjo Đambić. Najljepši su jahači bili Ivica Sklizović, Adam Klaić i Ivana Hap. Vlasnik je najboljeg pastuha Radovan Knežević, a vlasnik je najbolje kobile Zoran Narančić.

Najčitanije iz rubrike