Regija
POTVRĐENO JE: NAJVEĆE BUNDEVE RASTU U KOZARCU

Ivica Ribarić ponovno ima najtežu bundevu - 627 kg
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Zbog sušne godine Ribarić je za navodnjavanje potrošio 20-ak tisuća litara vode
KOZARAC



Tovarnički jesenski festival još jednom je dokazao da najveće bundeve u Hrvatskoj rastu u - baranjskom Kozarcu.



Peti put, naime, najteži primjerak izložio je Kozarčanin Ivica Ribarić. Njegova je bundeva težila 627 kilograma, oko 250 kilograma više od drugoplasirane, dok je nešto više od pola tone bila teža od trećeplasirane.

- Nisam znao da ću pobijediti, ali sam to očekivao. Zadovoljan sam, to više što je iza nas sušna godina te stoga što zbog bolesti i operacije nisam bio čak ni siguran hoću li ove godine uopće početi s uzgojem bundeve. Ipak sam se na to odlučio, bez obzira na to što cijela priča oko uzgoja bundeve zahtijeva dosta posla i odricanja. Za navodnjavanje sam potrošio sigurno 20.000 litara vode, nekim danima i po 600 litara - priča Ivica, naglašavajući kako je njegova ‘‘mezimica‘‘ stara 111 dana. Za nju je osigurao površinu od 100-tinjak četvornih metara, na kojoj je bila usamljena. Značajna sredstva je uložio i u gnojidbu, ali ‘‘tovarničko zlato‘‘ sve nedaće, muke i probleme bacilo je u zaborav. Sjeme za pobjedničku bundevu nabavio je iz SAD-a, odakle potječu njezini ‘‘otac i majka‘‘. Što se financija tiče, kaže kako mu ne pomaže nitko.

- I ja sam djelomično krivac za to budući da pomoć ni od koga nisam ni tražio. Svojevremeno su me kontaktirali iz Općine Čeminac, ali sam zbog nesuglasica s bivšim načelnikom svaku pomoć odbio. U uzgoj bundeve ulažem vlastita sredstva, najviše od nagrade koju sam i prošle godine, kao pobjednik, osvojio na Tovarničkom jesenskom festivalu, a riječ je o 7000 kuna - kaže.

Ribariću je subotnji trijumf u Tovarniku peti. Na istom je mjestu izlagao i teže primjerke. Rekord mu je prošlogodišnja bundeva, koja je težila 674 kilograma (što je ujedno i hrvatski rekord), a 2017. godine njegov je primjerak bio težak 660 kilograma. Bio je to njegov prvi rekordni primjerak. Te je godine Ribarićeva bundeva proglašena i najtežom europskom bundevom, a izložena je bila na zagrebačkom Jelačić placu. Ako ne bude nekih nepredviđenih problema, Ivica će, uz pomoć supruge, i nagodinu uzgajati divovske bundeve. Zbog plodoreda nova će bundeva rasti na drugom mjestu, na koje planira dovesti humus i treset, budući da je zemlja u Kozarcu druge ili treće klase, pa joj treba malo ‘’osvježenja’’ iz nekih drugih dijelova Baranje. Svojevremeno je za naš list izjavio kako mu je želja uzgojiti bundevu težu od 900 kilograma, a od te namjere nije odustao. To više što iz godine u godinu prikuplja nova iskustva i stječe potrebna znanja, prije svega ona vezana za zaštitu ove biljke. Nema sumnje da će bundeva uzgojena u kozaračkom vrtu biti favorit sljedećeg Tovarničkog jesenskog festivala, odnosno Bundevijade u njegovu sklopu, a možda mu se želje o još većem primjerku ostvare već sljedeće godine...

Ivica Getto
Najduže tikve rastu u Lovasu
Na tovarničkom festivalu se, osim natjecanja uzgajivača bundeva i tikvi, održalo i natjecanje u pripremanju pekmeza i graha, a obrtnici su izložili domaće proizvode od rakije i likera do vina, meda, rukotvorina i drugih proizvoda, pa je to bio mali sajam lokalnih proizvođača. Iz godine u godinu festival okuplja sve veći broj zaljubljenika u slavonsku tradiciju, ali i sve više sudionika.

Uz Ribarića, najteže bundeve su imali Krunoslav Peić iz Lovasa, 383 kg, Franjo Došen također iz Lovasa, 51 kg.

Lovaščanin Krunoslav Peić uzgojio je i najveću tikvu, čak 242 cm dugu, supruga Vedrana uzgojila je nešto kraću, 214 cm, a treće je mjesto osvojio Tomislav Gudurić, njihov sumještanin, s 156 centimetara dugačom tikvom. M.F.

Najčitanije iz rubrike