Regija
PROMOCIJA FILMA U ORGANIZACIJI UDRUGE VETERANA 3. GBR. KUNE ĐAKOVO

Plavi kaputić i 30 godina poslije podsjeća na Domovinski rat i stradanje djece
Objavljeno 2. listopada, 2022.

ĐAKOVO – U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Đakovo, u Đakovu je, u Centru za kulturu, u subotu, održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“, redatelja Jakova Sedlara. Film govori o poznatoj, 6-godišnjoj djevojčici u plavom kaputiću čije je uplakano lice u koloni koja tužno napušta razrušeni i spaljeni Vukovar 19. studenog 1991., nakon pada grada, a koje je na snimci BBC-ija obišlo svijet. Djevojčic au plavom kaputiću postala je simbol stradanja djece u Domovinskom ratu. Danas, 31 godinu kasnije, djevojčica je mlada žena, supruga i majka Željka Jurić Mitrović, koja je sa suprugom i kćerkicom Majom također nazočila promociji.

Đakovačkoj promociji filma nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja, voditeljica Ispostave Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku Sanja Ivković, kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić. Prisutne je prije promocije filma pozdravio predsjednik đakovačke Udruge veterana 3. GBR. Kune Marijan Petrak, te izaslanik predsjednika Sabora, gradonačelnik Mandarić. Željki Jurić Mitrović uputio je zahvalu za ustrajnost što svojom pričom ne dopušta da žrtva Domovinskog rata padne u zaborav. Đakovačkoj publici prikazana je i video-poruka redatelja Sedlara.

Nakon prikazivanja filma, okupljenima se obratila Željka Jurić Mitrović, kazavši kako je ratne 1991, bila šestogodišnja djevojčica, a danas odrasla žena koja puno istražuje o Domovinskom ratu. Osobito se osvrnula na branitelje koji su, rekla je, prošli bojišta, logore. 

– Nekad se pitam kako ti ljudi funkcioniraju, kako hodaju, rekla je Željka, dodavši kako često razmišlja i o majkama koje 31 godinu traže svoje sinove i još ih nisu pronašle, a mnogi očevi i majke već su i preminuli ne našavši svoju djecu. Dodala je kako želi izgraditi Muzej sjećanja na Vukovar i Domovinski rat i to u Berku. S.Župan

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike