Novosti
POVJERENICA FERREIRA BORAVILA U OSIJEKU:

Realizirate projekte koji podižu kvalitetu života
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Hrvatske omogućuje korištenje nepovratnih 9 milijardi eura iz EU fondova

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira boravila je u petak u Osijeku te u vrlo kompaktnom rasporedu obišla gotovo sve projekte koji se u gradu realiziraju novcem europskih fondova. U njezinoj pratnji bila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, te kao domaćini osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.



Ferreira je boravak počela sudjelovanjem na konferenciji "EU fondovi 2021. - 2027. - Nove prilike", gdje je u uvodnoj riječi naglasila kako kohezijska politika želi pridonijeti razvoju svih regija, jer Europu ne čini samo Bruxelles ili glavni gradovi država članica, nego je potrebno biti otvoren potrebama različitih regija i općina jer to Europu čini snažnom.

Povjerenica je posjetila Poduzetnički inkubator BIOS, gdje se susrela s poduzetnicima, a u novom studentskom domu u kampusu osječkog sveučilišta razgovarala je sa studentima. Obišla je i gradilište Gospodarskog centra Osijek, upoznala se s projektom revitalizacije područja bivše tvornice OLT, a posjet gradu završila je u Tvrđi upoznavši se s projektom njezine obnove. Na novouređenom Trgu Vatroslava Lisinskog održana je konferencija za novinare.

- U okviru svoga posla zadužena sam za Kohezijski fond, koji nastoji pomoći onim regijama ili zemljama koje trebaju pomoć u bržem dostizanju razvijenijih dijelova Europske unije. Upravo smo potpisali Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje nepovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a u razdoblju do 2027. godine. Jako mi je drago što sam u Osijeku, gdje sam imala priliku vidjeti izvrsne projekte koji će zasigurno podići kvalitetu života u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Osim novog sveučilišnog kampusa, Tvrđe i Gospodarskog centra posjetili smo i tvrtke koje su iskoristile sredstva Kohezijskog fonda, a u svemu mi je bilo iznimno važno vidjeti duh ljudi i konkretnu pomoć ostvarenu europskim novcem. Također, razgovarali smo o projektima za područja koja trebaju revitalizaciju i prelazak iz prošlosti u budućnost, a koja će s vremenom generirati nove ideje, tehnologije i rješenja. Upravo je to smisao razvoja - stvarati uvjete za ljude i učiniti neko mjesto poželjnim za život - rekla je povjerenica Ferreira.

Ministrica Tramišak zahvalila je povjerenici Ferreira, osobito na potpori u pripremanju Sporazuma o partnerstvu, kao i njegova programa.

- Novih devet milijardi eura iz Kohezijske politike nove su prilike za rast i razvoj svih krajeva Hrvatske i zato mi je posebno drago što smo upravo iz Osijeka poslali važnu poruku da već sada, po iskustvima iz proteklih osam godina korištenja sredstava iz fondova EU-a, možemo vidjeti dobre temelje i razliku te da imamo nove planove za budućnost. U desetljeću koje je pred nama, osim najvažnijih politika razvoja koje trebamo postići u smjeru digitalizacije, ozelenjivanja i industrijske tranzicije našeg gospodarstva, imamo prilike i dalje razvijati naša društva, kompletno naše javne usluge, od zdravstvenih i znanosti, obrazovanja, kulture, društvenih sadržaja i svega što je važno, da bi svi građani u svim dijelovima RH imali kvalitetnije uvjete za život - istaknula je ministrica Tramišak.

Naglasila je da su se u Sporazumu uvažile potrebe i posebnosti Hrvatske u razvoju infrastrukture područja koja još uvijek zaostaju u razvoju, poput Dalmatinske zagore, Gorskog kotara, Slavonije, Like, sjeverne Hrvatske i otoka, te da se lokalnoj zajednici pridaju snažniji i fokus i potpora.

Dario Kuštro
PROJEKTI KOJI OTVARAJU RADNA MJESTA
Župan Anušić istaknuo je kako je nakon obilaska i predstavljanja projekata zaključeno da sredstva koja su povučena iz fondova EU-a nisu uludo utrošena, nego da će se napraviti ono što se traži i očekuje. "To su samoodrživi projekti koji će generirati nova radna mjesta, obnovu demografije, gospodarstva na prostoru Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske", rekao je Anušić.

Gradonačelnik Radić zahvalio je povjerenici Ferreiri i ministrici Tramišak na obilasku projekata koje realiziraju Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a kojih ne bi bilo bez pomoći Europske unije.