Regija
BELOMANASTIRSKI HUMANITARCI

Odriču se džeparca i pomažu potrebitima
Objavljeno 1. listopada, 2022.
Projekt “Najljepše je pomagati” osmislila je Svjetlana Grujić i provodi ga s učenicima 7. b
BELI MANASTIR



Osim što su po uspjehu najbolji u svojoj školi, učenici 7. b razreda belomanastirske OŠ Dr. Franje Tuđmana, njih 19, pravi su humanitarci.



Darivanje potrebitih važan im je životni moto. Ne prođe ni jedan blagdan (ili neka druga prigoda) a da nekoga ne usreće. To su učinili i nedavno, kada su jedan "kontingent" raznih prehrambenih, higijenskih, školskih (…) artikala odnosno predmeta poklonili ukrajinskoj obitelji koja se nedavno doselila u jedini baranjski grad, a čije dvoje djece polazi niže razrede njihove škole. Sve skupa odvija se u sklopu projekta "Najljepše je pomagati". Osmislila ga je i sa svojim ga učenicima provodi njihova razrednica, Svjetlana Grujić.

"Riječ je o unutarškolskom projektu koji sam počela provoditi s prošlom generacijom mojih učenika i nastavila ga sa sadašnjim učenicima, koji su u njemu već treću godinu. Obje su ga generacije zdušno prihvatile. Svaki put projekt biva uvršten u kurikulum, a ‘blagoslov‘ za njegovo provođenje dali su i roditelji, koji nam ujedno daju i veliku potporu", kaže Svjetlana Grujić, nastavljajući kako je osnovni cilj projekta razvijanje empatije, zajedništva i borba protiv socijalne isključivosti. Tema vezanih uz projekt dotiču se na satu razrednika i kroz Građanski odgoj. Mislila je, dodaje, kako je dobro da učenici u praksi primjene ono što su naučili, što se u konačnici pokazalo dobrom odlukom.

"Djeca se, uza sve što uče u školi, moraju razvijati i kao ljudi i kao građani kako bi bila spremna pomoći drugima. Danas-sutra i ona će odgajati svoju djecu na taj način. Sigurna sam da su kroz projekt poboljšala međusobnu suradnju, a, osim toga, velik broj učenika, kada je to potrebno, odriče se džeparca i od njega kupuje darove za potrebite, kao što su to učinili kada smo se, za samo jedan dan, dogovorili da ćemo pomoći ukrajinsku obitelj čija djeca polaze našu školu", objašnjava. Pomoć Ukrajincima samo je dio njihove humanitarne aktivnosti.

Ivica Getto

Ivica Getto
Pomagat će i pseći azil
Učenici 7.b svake godine darivaju i učenike posebnih odjela. “Riječ je o personaliziranim paketićima, u ovisnosti o spolu djeteta. Učenici ih kreativno i masovno poklanjaju svojim vršnjacima”, kaže Grujić. Darivali su i djecu korisnika socijalne trgovine. Svoje će humanitarne aktivnosti prebaciti i na Azil za napuštene pse veterinarske stanice u Belom Manastiru.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike