Regija
115 GODINA POSVEĆENJA CRKVE

Neogotičku crkvu posvetio je 1907. biskup Ivan Krapac
Objavljeno 1. listopada, 2022.
Za novu crkvu tadašnji je župnik Andrija Ciprijanović zahvalio knezu Stjepanu A. Gjuri Schaumburg-Lippeu
NOVA BUKOVICA



U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici svečanim je misnim slavljem, koje je služio župnik vlč. Dejan Ilić, obilježeno 115 godina od posvećenja crkve.



Prva crkva u današnjoj Novoj Bukovici spominje se u 14. stoljeću, a u popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1501. godine spominjanje se mjesto Bakocza, za koje se prema broju svećenika može zaključiti da je bila velika i značajna župa. Za vladavine Turaka crkva u Bukovici bila je porušena, a vjernici i svećenici rastjerani. Nakon oslobođenja od turske vlasti 1684. u Bukovicu se doseljava novo hrvatsko stanovništvo i obnovljen je rad crkvene zajednice, pa i mjesto dobiva naziv Nova Bukovica. Proteklo je još stotinu godina do izgradnje nove crkve, u kojoj se bogoslužje obavljalo sve do 1904. godine.

Iz Župne spomenice doznajemo da je 15. kolovoza 1888. godine kanonsku vizitaciju obavio biskup Franjo Gašparić, a posebno je zanimljiv podatak da je biskup tom prigodom “potvrdio 786 krizmenika”. Još je neobičniji podatak da je 14 godina poslije, 17. lipnja 1902. godine, “preuzvišeni nadpastir” dr. Juraj Posilović potvrdio 1115 duša. Usporedbe radi, spomenimo da na cijelom području općine Nova Bukovica prema popisu iz 2021. godine živi 1275 stanovnika. U 19. stoljeću najviše stanovnika bilo je 1890. godine, kad je popisano 2797 duša, a najveći broj stanovnika u povijesti na području općine bio je 1953. godine, kad je evidentirano 4788 ljudi. Područje općine nije isto kao područje župe, ali podatci mogu poslužiti kao pokazatelj kretanja broja stanovnika tijekom povijesti.

Na prijelazu 19. u 20. stoljeće obavljane su pripreme za izgradnju nove crkve i 21. veljače 1904. župnik Andrija Ciprijanović služio je posljednju misu u staroj baroknoj crkvi, da bi iste godine počela gradnja nove. Novoizgrađena crkva posvećena je o blagdanu Miholja 1907. godine. S tom nakanom večernjim vlakom je u Slatinu 27. rujna stigao pomoćni biskup i generalni vikar dr. Ivan Krapac u pratnji mons. dr. Lovre Radičevića. U Slatini je organiziran svečani doček s pozdravnim govorima, a do Nove Bukovice visoki gosti prevezli su se kočijom. U Kozicama, koje pripadaju novobukovačkoj župi, vjernici su kuće ukrasili barjacima, a prozore osvijetlili. U Novoj Bukovici “za svečani doček učinilo se je sve što se moglo. Krasan slavoluk, rasvjeta mjesta, crkvena zvona, mužari, domaća glazba, koja je prvi put javno istupila i zasvirala ‘Lijepa naša’, pa mnogobrojno svećenstvo, sva inteligencija, cijela župa našla se one nezaboravne večeri na okupu, da pozdravi svoga biskupa”. Svečani obred održan je na Miholje, bila je nedjelja, a biskup je potom služio svečanu pontifikalnu misu, na kojoj je propovijed održao grubišnopoljski župnik Ivan Jemeršić, “a na koru pjevalo je slatinsko pjevačko društvo Zrinjski.”

Župnik Andrija Ciprijanović objavio je u Katoličkom listu zahvalu “prejasnom vladajućem knezu” Stjepanu A. Gjuri Schaumburg-Lippeu, koji je “posve novu župnu crkvu u Novoj Bukovici u vlastitoj režiji sagradio”, a donirao je i 4000 kruna za podizanje velikog oltara, propovjedaonice, krstionice i dviju ispovjedaonica.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sagrađena je u neogotičkom stilu. Sada već oronula ljepotica postupno se obnavlja sredstvima vjernika, Ministarstva kulture i Općine Nova Bukovica, a za obilježavanje obljetnice posvećenja posebno je ukrašena cvjetnim aranžmanima.

Petar Žarković
Unatoč stradanjima, crkva je još tu
”Po ovome zdanju vidi se da je postojao narod koji je držao do svoje vjere, zato je sagradio ovu crkvu i ona im je nešto značila. Vidi se to i po višednevnom slavlju mnoštva ljudi, što nam kazuje da se tu nešto važno dogodilo. U tih 115 godina dogodila su se mnoga stradanja, dva svjetska rata, Domovinski rat, potresi i nevremena, ali župa i crkva još uvijek su tu, što znači da nam ih je netko sačuvao”, rekao je, uz ostalo, u nadahnutoj propovijedi župnik, vlč. Dejan Ilić.

Najčitanije iz rubrike