Kultura
KREĆE NOVA SEZONA “ART A LA CARTE”

Španjolski umjetnik Ramón Gener: Opera je svijet vrijedan življenja!
Objavljeno 1. listopada, 2022.
- Ovo je moj rodni grad i moje matično kazalište. Da, sve je počelo ovdje! - kaže svestrani umjetnik Ramón Gener u ekskluzivnom razgovoru za HTV-ovu emisiju "Art á la carte" vođenom ovoga mjeseca ispred zgrade Velikog kazališta Liceu na glavnoj barcelonskoj ulici La Rambla. Pjevač, pijanist, pisac i humanist, čiji ćemo popularni serijal "Ovo je opera" ponovno početi prikazivati od nedjelje, 2. listopada na Trećem programu HTV-a, tom je prilikom našoj novinarki i urednici Jani Haluzi otkrio kako je započeo s radom na seriji, što je čini specifičnom te koliko je dubok i sveobuhvatan njegov vlastiti doživljaj opere. Gener je pravi komunikator glazbe koji spomenutim ciklusom popularizira operu diljem svijeta te znanstvenim analizama ulazi i u najdublju problematiku glazbenih i socioloških elemenata žanra. Raditi seriju komentara o operi počeo je, kaže, zbog želje da podijeli s drugima ono što voli.

- A to je radost fantastičnog svijeta opere koji je vrijedan življenja i otkrivanja - ističe Gener, pritom naglašavajući kako je najveća osobitost serije u njegovu netradicionalnom pristupanju ljudima koji nemaju nikakve veze s operom.

- Ona je namijenjena svima. Onima koji već vole i poznaju operu, ali osobito onima koji misle kako opera nije za njih. Ja im samo otvaram vrata i pozivam ih da uđu: "Uđite! Ovo je predivan svijet, nešto osobito!" Jer opera se ne svodi samo na glazbu, pjevanje i kazalište. Ona je znatno više! Opera govori o nama, o ljudima, o tome tko smo, odakle smo došli, gdje smo sada te kamo idemo - kaže on te dodaje i da ona u isto vrijeme odgovara na važna pitanja s kojima se susrećemo u životu, pa je stoga mišljenja kako nije teško pozvati na operu i osobe koje je ne vole.

- Naprotiv, mislim da je to vrlo jednostavno. Jer opera govori o osjećajima, pa i ja nastojim ljudima približiti operu preko osjećaja. Svi smo mi sposobni osjećati tugu, ljubav, ljubomoru... A ako ste sposobni osjećati, sposobni ste i uživati u operi. U njoj i jest riječ o osjećajima i o tome tko smo - smatra Gener. U seriji povezuje sadašnje doba s prošlošću, s pričama unutar samih opera i sa skladateljima, pronalazeći pritom analogne osobe u današnjici.

Upoznajte operu u 30-dijelnom serijalu "Ovo je opera" Ramóna Genera, čiji je prvi nastavak na rasporedu već ove nedjelje, 2. listopada, u 16 sati na Trećem programu HTV-a kao i na multimedijskoj usluzi HRTi. T.K.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u