Novosti
PRIMALI I DAVALI MITO

Za lažne COVID potvrde 243 osumnjičenih
Objavljeno 29. rujna, 2022.

Zagrebačka policija podnijela je prijavu, a Uskok pokrenuo istragu protiv čak 243 osobe koje sumnjiče da su primile, odnosno davale mito kako bi bez cijepljenja ishodili COVID potvrde od srpnja do studenoga prošle godine. Uskok je za petero uhićenih u srijedu, među kojima je i prvoosumnjičena 32-godišnja medicinska sestra koja je radila u Domu zdravlja Zagreb - Zapad, zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu odlučuje sudac istrage Županijskog suda.



Istražitelji sumnjaju da je kriminalni lanac vodilo 12 naših državljana, deset muškaraca i dvije žene, okupljeni kako bi zaradili "znajući da postoji interes građana za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja", kaže policija. Među 243 osumnjičena i troje je srbijanskih te jedan kosovski državljanin, a riječ je o 152 muškarca i 91 ženi (u dobi od 21 do 84 godine). Glavnih 12 okrivljenika je, navodi Uskok, podijelilo zadatke, pa je medicinska sestra u sustav Ministarstva unosila lažne podatke o cijepljenju. Njezini suradnici stupali su u kontakt s preostalim okrivljenicima, necijepljenim osobama zainteresiranim da im se izda EU digitalna COVID potvrda, iako su znali da na to nemaju pravo. Za to su plaćali najmanje 100 eura. Osumnjičeni koji su prikupljali podatke zadržali su dio zarade, a ostatak dali medicinskoj sestri. Nju je policija nakon kriminalističkog istraživanja prijavila Uskoku za primanje mita u sastavu zločinačkog udruženja, 11 suradnika osumnjičilo za davanje mita u sastavu tog udruženja, a ostale za davanje mita. Nakon uhićenja desetero osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku, a za jednom osobom se traga. Uskok kaže da su na temelju neistinitih upisa izdane COVID potvrde za 232 osobe te organizatori zaradili i podijelili najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna. Drugoosumnjičenoga terete i za dodatnu nepripadnu dobit od 4100 eura i 24.400 kuna.

Neke od lažnih COVID potvrda, kako se neslužbeno piše, dobio je jedan broj poznatih političara, estradnjaka i poduzetnika, a navodno su neki javno deklarirani antivakseri. Tako brojni mediji spominju ime popularnog pjevača Tonyja Cetinskog, no on za Jutarnji kratko tvrdi: "Nisam kupio lažnu COVID potvrdu". H/I.B.
Zainteresirani za COVID potvrdu, iako su znali da na nju nemaju pravo, plaćali su najmanje 100 eura

Možda ste propustili...