Novosti
MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Umirovljenici neće odustati od zahtjeva za promjenom načina usklađivanja mirovina
Objavljeno 30. rujna, 2022.

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe ustvrdilo je u četvrtak kako se za umirovljenike učinilo mnogo, no da u svom radu ne smiju stati, nego inzistirati na održivosti mirovinskog sustava i povećanju adekvatnosti mirovinskih primanja.



Na godišnjoj sjednici održanoj u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, raspravljalo se o postignućima Vijeća, aktivaciji umirovljenika na tržištu rada te o aktivnom starenju glede sustava socijalne skrbi. "Vladi je važno partnerstvo s umirovljeničkom zajednicom i sve ono što činimo i mjere predlažemo - kreiramo javne politike u dogovoru s njihovim predstavnicima", rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić. Naveo je da je tako bilo i kada su krenuli u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Piletić je istaknuo kako su povećanje obiteljskih i minimalnih mirovina te novina - korištenje dijela obiteljske mirovine uz svoju osobnu korak naprijed kako bi umirovljenici imali veća primanja. Ministar je najavio da se spremaju i na izmjene zakonskih propisa iz kapitalizirane štednje, gdje žele omogućiti povoljnije uvjete za drugi stup.

S obzirom na inicijative umirovljeničkih udruga da se omogući i promovira aktivacija umirovljeničke populacije na tržište rada, jedan od noviteta na kojem se također radi jest izrada portala ponude poslova koji će omogućiti prikaz svih informacija na jednom mjestu, i umirovljenicima koji žele raditi i poslodavcima. Također, proširen je krug ljudi koji mogu istovremeno primati mirovinu i raditi na pola radnog vremena te će se izmjenama zakona proširiti krug onih koji mogu raditi osam sati i primati pola mirovine, istaknuo je Piletić.

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna istaknula je da i dalje ne mogu biti potpuno zadovoljni jer je teško doći na razinu koju umirovljenici zaslužuju, ali odustati neće. Istaknula je kako kroz Nacionalno vijeće Vlada i ministar uvažavaju njihove prijedloge. Poručila je da su predstavnici umirovljenika svjesni kako se sve ono što traže ne može ostvariti odmah, ali ništa im nije odbijeno. "U svakoj teškoj situaciji, a sada ih imamo puno, uvijek su imali sluha za umirovljenike - COVID dodatak, energetski dodatak i sad inflacijski dodatak. Kad gledam iznose, malo je u odnosu prema onom koliko treba, ali je puno u odnosu prema onom što se može dati", ocijenila je Fortuna. Također, kao jedno od njihovih traženja istaknula je usklađivanje mirovina za 100 posto prema većem indeksu, čime bi udio mirovine u prosječnoj plaći rastao, što im je cilj.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u povodu Međunarodnog dana starijih osoba upozorila je na problem ugovora o uzdržavanju. Navodi kako se oko 63 posto starijih osoba koje su potpisale ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju nije raspitalo o svojim pravima. Starije osobe često su izložene zlouporabi ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, rekla je pravobraniteljica. "Zato je Zakonom o obveznim odnosima potrebno uvesti obvezu prethodnog savjetovanja i primatelja i davatelja uzdržavanja, o učincima i dosezima takvih ugovora, te osnovati registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju", istaknula je Šimonović Einwalter u priopćenju. Znatna razlika između te dvije vrste ugovora jest što kod doživotnog uzdržavanja davatelj uzdržavanja imovinu može prepisati na sebe tek nakon smrti starije osobe, a kod dosmrtnog uzdržavanja to može učiniti odmah nakon potpisivanja ugovora. "Iako ovi ugovori starijim osobama donose mir i dostojanstvo u trenutcima kad su zbog narušenog zdravlja izrazito ranjivi i nemoćni, još uvijek postoji znatan prostor za zlouporabe koje mogu dovesti do ekonomskog nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja te kršenja njihovih ljudskih prava", kazala je pravobraniteljica.

Dijana Pavlović
Starije osobe često su izložene zlouporabi ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

ŽURNI POSTUPCI
Postupke za raskid ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju treba urediti kao žurne postupke, smatra Šimonović Einwalter. “U slučaju kad davatelj uzdržavanja ne ispunjava svoje obveze, ugovor se može raskinuti. No u praksi ti sudski postupci traju dugo, što ima osobito otegotan učinak s obzirom na životnu dob primatelja uzdržavanja, koji ponekad umiru ne dočekavši raskid ugovora, bez adekvatne njege i skrbi”, upozorila je.